Matematik

lineære differentialligning af 1. orden

13. juni 2012 af A666 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvad vil det sige at jeg skal gøre rede for den lineære differentialligning y'=f(x)*y+g(x) ??


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Forklar, hvad en differentialligning er, og vis formlen for den generelle løsning til denne differentialligning.


Svar #2
13. juni 2012 af A666 (Slettet)

#1


når jeg skal vise formlen for den genrelle løsning, så skal jeg vel ikke bevise? og hvordan finder jeg frem til denne løsning?


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. juni 2012 af PeterValberg

se dette notat det skulle forklare det hele :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
13. juni 2012 af A666 (Slettet)

#3


så jeg skal vise løsningen vha. panserformlen? men hvorfor er netop denne ligning en lineære differentialligning?


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. juni 2012 af PeterValberg

Nej, - efter min mening går spørgsmålet ud på at udlede panserformlen
som løsning til den inhomogene diff.lign. 

y' = f(x)·y + g(x)

hvilket er hvad jeg gør i notatet, der burde kunne bruges som 
disposition til det eksamensspørgsmål.

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
13. juni 2012 af A666 (Slettet)

#5


mange tak for hjælpen!


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. juni 2012 af PeterValberg

God fornøjelse med det :-)
Jeg skal nok krydse fingre for dig... hvornår skal du til eksamen ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
13. juni 2012 af A666 (Slettet)

#7


Tak :o) skal til eksamen på fredag


Svar #9
13. juni 2012 af A666 (Slettet)

 

#7

Jeg har endnu et spørgsmål:

Differentialligningen y'(t)=a(t)*y(t)+b(t) er det den samme som y'+h(x)*y=g(x) ?


Brugbart svar (1)

Svar #10
13. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, de to ligninger har samme form.


Svar #11
13. juni 2012 af A666 (Slettet)

#10


men hvorfor er løsningen til dem så ikke ens?

Til den første er løsningen y(t)=e-A(t)*∫b(t)*eA(t)dt+c*e-A(t)

Og den anden har løsningen: y=e-H(x)*(∫eH(x)*g(x)dx+c)


Brugbart svar (1)

Svar #12
13. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er jo samme løsningsformel, men det burde det ikke helt være, da a(t) skal udskiftes med -h(x) .


Svar #13
13. juni 2012 af A666 (Slettet)

#12


Jeg forstår ikke helt hvad du mener?

I den første løsningsformel er der et led for meget i forhold til den anden løsning,

det er det jeg ikke helt forstår.


Brugbart svar (1)

Svar #14
13. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej, der er da præcis de samme led i de to formler. I den sidste er e-H(x) sat udenfor som en faktor, mens i den første er e-A(t) ganget ind på hvert led.


Svar #15
13. juni 2012 af A666 (Slettet)

#14


ja nu forstår jeg det bedre! Havde lige overset den :) 

Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Min pointe før var, at i ligningen

y'(t) = a(t)y(t) + b(t)

sidder a(t)y(t) på højre side, mens det tilsvarende led i ligningen

y'(x) + h(x)y(x) = g(x)

sidder på venstre side. Løsningen til den første ligning er faktisk

y(t) = eA(t) · ( ∫ e-A(t) · b(t) dt + c )

og ikke som du har skrevet den i #11.


Svar #17
13. juni 2012 af A666 (Slettet)

#16


hvordan er du kommet frem til den første løsning? 


Brugbart svar (0)

Svar #18
13. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ved at indsætte i den færdige løsningsformel.


Svar #19
14. juni 2012 af A666 (Slettet)

#18


Du siger at den første løsning til differentialligning er forkert?

Jeg indsætter også i løsningsformlen, men jeg kan se at vores fortegn ikke er ens,

hvordan kan det dog være?


Brugbart svar (1)

Svar #20
14. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Det skyldes, som jeg skrev tidligere i #16, at du har har formuleret den første ligning således

      y'(t) = a(t)y(t) + b(t) ,

mens den anden ligning er formuleret

      y'(x) + h(x)y(x) = g(x)

For at få den første ligning på samme form som den anden ligning, skal den skrives

      y'(t) - a(t)y(t) = b(t) ,

og det er derfor, fortegnene er forskellige.

 


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.