Fysik

is i et vandglas

14. juni 2012 af anonymens (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle.

Jeg skal finde et udtryk for hvad den sælles temperatur bliver når man putter en isterning i et glas vand. Jeg tænker at den energi man bruger til at varme isterningen op med, er den samme som den man bruger til at nedkøle vandet med, da det skal være et isoleret system. Jeg er kommet frem til følgende:

Isterning fra -18°C til 0°C: Q_is=m*c*18°C
Isterning til væske: Q_smelt=L_s*m
Isvand varmes: Q_isvand=m*c*?t
Vand nedkøles: Q_vand=m*c*?t
Lukket system Q_smelt+Q_isvand+Q_is=Q_vand

Men hvordan finder jeg den fælles temperatur? ?t er jo ikke den samme for isen og vandet


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. juni 2012 af Jerslev (Slettet)

#0: Du skal opstille en ligning for fællestemperaturen. Energiprocessen består af flere dele:

1) Opvarmning af isen til 0C.

2) Smeltning af isen.

3) Opvarmning af det nu smeltede is.

 

Alt energien til ovenstående 3 punkter skal komme fra nedkølingen af vandet.

Opstil derfor en ligning, der beskriver alle dele.

 

Alt dette har du gjort. du har da ret i, at delta t ikke er den samme for isen og vandet, men det er ikke delta t, du er interesseret i at finde. Husk på, at delta t = tslut - tstart, hvor du kender starttemperaturen på isvandet og starttemperaturen på vandet (den står dog ikke opgivet her). tslut er det samme som fællestemperaturen.


Svar #2
14. juni 2012 af anonymens (Slettet)

Tak!


Skriv et svar til: is i et vandglas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.