Matematik

Bevis

18. juni 2012 af Maksilkemi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen som kan bevise mig opsparingsannuitetesformlen? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2012 af Krabasken (Slettet)

- Jeg er temmelig sikker på, at din mat.-bog kan . . .

;-)


Svar #2
19. juni 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Der står desværre ikke beviset i min matematik bog - ellers ville jeg ikke have spurgt herinde :D


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)


Svar #4
19. juni 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Der forklare den intet om beviset? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. juni 2012 af Krabasken (Slettet)

Der gælder for en kvotientrække:


Summen Sn = a1 * (qn-1) / (q-1), hvor a1 er ydelsen og q = (1+r) altså


Annuiteten An = y * ((1+r)n-1) / (1+r-1) = y/r * ((1+r)n-1)

;-)
 


Svar #6
19. juni 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Er det beviset? tror ikke min lærer acceptere dette som bevis, hvis jeg skal op og fremlægge det :(


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. juni 2012 af Krabasken (Slettet)

Det ER faktisk beviset - men det kræver, at man kar lært om rækker (differens- og kvotientrækker) ;-)


Svar #8
19. juni 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Jamen så er det da flot af min lærer, som ikke hart lært os de 2 ting, du nævnte :) men tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. juni 2012 af Krabasken (Slettet)

Jeg har svært ved at forestille mig, at man forventer, du skal bevise noget, du ikke har lært om -


Svar #10
19. juni 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Det skal jeg, vi havde kun ca 4 moduler om opsparing og lån, men er der ingen andre måder at bevise dette på? 
Der findes næsten altid flere forskellige måder at bevise sætninger på, så jeg tvivler på at dette er den eneste måde :/


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. juni 2012 af Krabasken (Slettet)

a1*q + a1*q^2 +..........+ a1 * q^n =


a1 * (q + q^2 + ......+ q^n)

Beviset for summen af en kvotientrække findes her:

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=936035
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. juni 2012 af Krabasken (Slettet)

Ved nærmere eftersyn er det nu ikke den samme formel, der bevises her -

men det er et induktionsbevis, du skal have fat i, så find

BEVIS KVOTIENTRÆKKE SUM

eller

INDUKTIONSBEVIS

på SP (søgefeltet) eller Google

 

Men som sagt - hvis beviset ikke står i din mat.-bog, kan ingen forvente, at du skal gøre rede for det.  ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. juni 2012 af Tyrael (Slettet)

Forudsætning:

Hver termin indættes b kr. på en konto, hvor renten er r. An er beløbet på kontoen umiddelbart efter indbetalingen af det n'te bidrag.

Formel:

An = b·(((1+r)n-1)/(r))


Bevis:

Det første beløb, der indsættes, får tilskrevet renter n gange, inden kontoen gøres op. Dermed bliver det fremskrevet til b·(1+r)n. Det næste beløb får renter en gang færre, og der haves altså b·(1+r)n-1.
Det næstsidste beløb, der indsættes, får kun tilskrevet renter én gang og bliver altså til b·(1+r). Det sidste beløb når slet ikke at få tilskrevet renter.
Lægges alle disse beløb sammen, får vi det samlede beløb på kontoen umiddelbart efter den sidste terminsbetaling.

An = b·(1+r)n+b·(1+r)n-1+b·(1+r)n-2+ ... +b·(1+r)+b =
        b·[(1+r)n+(1+r)n-1+(1+r)n-2+ ... + (1+r)+1]

Indholdet af denne store paretens kaldes for summen af en kvotientrække, fordi forholdet (kvotienten) mellem et led og og det næste er konstant (her: 1+r).

Sætning for summen af en kvotientrække:

Summen af en kvotientrække a, as1, as2, as3, as4, ..., asn med n led beregnes ved

Sn = a·((sn-1)/(s-1))

, hvor n angiver antallet af led i kvotientrækken.

Hermed kan vi se, at

(1+r)n+(1+r)n-1+(1+n)n-2+ ... +(1+r)+1 = ((1+r)n-1-1)/(r)

, hvilket forklarer, hvorfor

An = b·(((1+r)n-1)/(r))
 


Skriv et svar til: Bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.