Matematik

Bevis ved induktion

09. december 2010 af Nicklasa (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået til opgave, at bevise sumformlen for en endelig kvotentrække ved induktion:

En uddybende forklaring ville gøre godt.

Sumformel:

Sn=1^3+2^3+3^3+...+ n^3 = n^2(n+1)^2/4


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2010 af PeterValberg

 se: www.georgmohr.dk/vinderseminar/vindsem07induku.pdf

dokumentet viser teknikken i et induktionsbevis, - du skal "bare" bruge teknikken på en anden sætning (sumformlen) end i eksemplet

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
09. december 2010 af Nicklasa (Slettet)

 Okay, forstår jeg nok nogenlunde, men formlen i linket mindet da utroligt meget om sumformlen, eller tager jeg fejl?

Tænkte om, du også ka forklare mig, hvorledes man benytter sumformlen til bestemmelse af konvergensforholdene for en uendelig kvotientrække?

Hvad er konvergenforholdene?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

En kvotientrække har formen

Sn = a·(1 + q + q2 + q3 + ... + qn) = a·(1 -qn+1) / (1-q) , q ≠ 1.

Dit udtryk i #0 er ikke en kvotientrække.

Formlen i #0 vises ved induktion ved at man antager formlens gyldighed for et n, og viser, at så gælder den også for n+1. Endlig vises det, at formlen er gyldig for n = 1.


Svar #4
10. december 2010 af Nicklasa (Slettet)

 Jamen opgaven lyder stadig på, at jeg skal benytte sumformlen til det - forstår jeg ikke helt?

Kan det forklares?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, man kan sagtens bevise sumformlen i #0 ved induktion.

Sn = 13+23+33+...+ n3 = n2(n+1)2/4

Sn + (n+1)3 = n2(n+1)2/4 + (n+1)3

                     = (n+1)2(n2/4 + n +1)

                     = (n+1)2(n2 + 4n +4)/4

                     = (n+1)2(n+2)2/4

                     = Sn+1

Men jeg gjorde også opmærksom på, at der ikke er tale om en kvotientrække.


Skriv et svar til: Bevis ved induktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.