Matematik

Faktorisering - ÅHNEJ

04. september 2005 af Konny (Slettet)
faktorisering er ikke lige det fedeste hos mig i mat. opgaven lyder

x^2-9x+20 / x^2 - x - 12

jeg vil gæt på:


x^2-9x+20 / x^2 - x - 12


x(x-9)+20 / x^2-x-12

(x-9)+20 / x^2+12


hmmmm...

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Umiddelbart kan vi ikke bruge kvadratsætningerne på udtrykket. I stedet skal vi bruge, at udtryk af typen

ax^2+bx+c

kan skrives som

a*(x-r1)*(x-r2)

hvor r1 og r2 er de to rødder. Altså skal vi have løst andengradsligninger...hvis vi finder rødderne i tæller-polynomiet, får vi at de er 4 og 5. a er her 1, så derfor kan tælleren omskrives til

(x-4)(x-5)

Prøv selv at finde rødder i nævneren. Du skulle gerne ende med (x-5)/(x+3).

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Nu kan det godt være, at jeg bare er ved at være træt, men hvordan kan

x^2-10x+20x^(-2)-12

være lig med (x-5)/(x+3)?

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Nej...hvis vi skal tage udtrykket bogstaveligt, bliver der selvfølgelig ikke meget andengradsligning over det.

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Det er da svært at hjælpe, hvis ikke engang opgaveformuleringen er korrekt skrevet op.

Svar #5
04. september 2005 af Konny (Slettet)

hej igen, opgaven lyder faktoriser tæller og nævner i brøken.

Forkert dernæst brøken.


jeg kigger lige på det i har lavet, så smider jeg mit bud frem .)

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Til en anden gang, så - vi kan ikke gætte hvorvidt der er brøkstreger i din bog eller ej. Udtrykket

x^2-9x+20
-------------
x^2 - x - 12

skrives enten sådan, eller som

(x^2-9x+20)/(x^2 - x - 12)

Svar #7
04. september 2005 af Konny (Slettet)

ok - det husker jeg til andengang, men mange tak for hjælpen til opgaven, er fulds med nu

Brugbart svar (0)

Svar #8
04. september 2005 af Epsilon (Slettet)

I anledning af tidspunktet og inden ham Fanden får sko på, kommer her dovenskaben selv i fuld vigør:

" Engång da wi endnå war ung' å naiw, lært' wi, at sum å produkt a røjerne delta å epsilon i et and'grajspolynomie, ax^2 + bx + c, er

delta + epsilon = -b/a
delta * epsilon = c/a

Efter kårt tijs spekuler'n tænker wi, at så må æ røjer i x^2 - 9x + 20 å x^2 - x - 12 opfyld'

delta + epsilon = 9
delta * epsilon = 20

delta' + epsilon' = 1
delta' * epsilon' = -12

Tja, mæ delta = 4 å epsilon = 5, delta mærk' = -3 å epsilon mærk' = 4 passer' da wist. Så

(x^2 - 9x + 20)/(x^2 - x - 12) =

(x-4)(x-5)/((x+3)(x-4)) =

(x-5)/(x+3)

Så war't a' kom te å tænk', at hwis nå a' har fier kroner å skylder syv, så har a' minus 3 kroner tebaw, å det' går da wirkli' intj'. Så wi må hau

x E R\\{-3,4}

for at ujtrykket gi'r mening. "

//Epsilon

Skriv et svar til: Faktorisering - ÅHNEJ

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.