Kemi

alkener alkaner! hjælp.

20. juni 2012 af nonoo (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej allesammen har brug for hjælp til dette:

"Alkaner (CnH2n+2) kan ikke (eller kun meget langsomt under lys-påvirkning) rea-gere med brom, fordi de ikke indeholder C=C bindinger.  Reaktionstypen kaldes en substitution: CnH2n+2 + Br2 → CnH2n+1Br + HBr"

- hvad sker der her?

"Alkener (CnH2n) indeholder C=C bindinger, og kan derfor hurtigt addere brom til sig. Reaktionstypen kaldes en addition: CnH2n + Br2 → CnH2nBr2"

-hvad sker her?

"Hvis en væske er blandbar med vand, må den indeholde mindst en polær gruppe for hver 3-4 upolære grupper i molekylet. Alkoholer er brændbare. Carboxylsyrer giver en sur reaktion med pH-indikator sticks"

-hvad menes med "populær gruppe"?

Håber på hjælp så hurtigt så muligt skal op på fredag,

 


Svar #1
20. juni 2012 af nonoo (Slettet)

hjææææææææææææææælp!


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. juni 2012 af Mo92 (Slettet)

I den foerste bliver en hydrogenatom i alkanen udskiftet med en brom atom. Den udskiftede hydrogen går så sammen med den ANDEN brom atom og danner hydrogenbromid (HBr). Det er tale om en "udskiftningsreaktion" eller substitutionsreaktion, idet substitution = udskiftning. Der bliver dannet en bromforbindelse. Hvis du fx. har heptan som den alkan der reagere, så får du ud af det fx. 1-bromheptan (foruden hydrogenbromid).

I den naeste reaktion bliver dobbeltbindingen i alkenen (der netop er karakteriseret ved at have en eller flere dobbeltbindinger) omdannet til en enkeltbinding. Dobbeltbindingen bliver altså sprunget og carbonatomerne kompensere for det (de skal have 4 bindinger i alt) ved hver isaer at binde sig til en brom atom. Der er tale om en additionsreaktion: en reaktion hvor en af bindingerne i  dobbeltbinding bliver brudt, under optagelse af andre atomer. Hvis alkenen der reagere fx. er ethen så bliver der dannet bromethan.

Mht. til dit sidste spoergsmål så hedder det "polaere gruppe" sig for guds skyld ALDRIG "populaere grupper" til eksamen, cencor vil flaekke af grin mildest talt :P En polaer gruppe er en gruppe atomer hvor bindingen mellem de indgående atomer er polaere, dvs. danner to elektriske poler (en positiv og en negativ). Fx. indeholder alkoholer en hydroxy gruppe = OH -gruppe. Her er bindingen mellem de to atomer (hydrogen og oxygen) en POLAER binding, fordi oxygen hiver mere i den faelles elektronpar (som en kovalent binding består af). Hvilken af de to indgående atomer der hiver mere i det kan du finde ud af ved at kigge på deres skaldte "elektronegativitets vaerdier". De står typisk i bagsiden af din laerebog, men du kan også finde dem for alle atomer på nettet. Oxygen har en elektronegativitetsvaerdi der er STOERRE end hydrogens. Oxygen er altså stoerre tilboejelighed til at tiltraekke det faelles elektronpar (spoerg ikke hvorfor). Elektronegativitetsvaerdien af en atom er således et udtryk for atomets tilboejelighed til at tiltraekke elektronenerne i en evt. kovalent binding.
 


 


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juni 2012 af baaby (Slettet)

hvad er det modsatte af kovalente bindinger?


Skriv et svar til: alkener alkaner! hjælp.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.