Biologi

Fotosyntese

23. juni 2012 af tanjapige (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvilke betydninger har fotosyntese og respiration for planter og dyr? Og hvad er fotosyntesens betydning for at liv på jorden? Og hvad er kulstofs betydning for livet på jorden?

Er lidt lost i de spm


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. juni 2012 af Jiji87 (Slettet)

Fotosyntese, kompliceret række af biokemiske processer, som sætter planter, alger og cyanobakterier (blågrønalger) i stand til vha. sollys at omdanne atmosfærens kuldioxid (CO2, carbondioxid) til organiske forbindelser og ilt (oxygen). Fotosyntese forløber efter følgende bruttoformel:

C6H12O6 + 6 O2 6 → CO2 + 6 H2O + energi

dvs.

kuldioxid + vand + energi → Glukose + ilt

Fotosyntese er af altafgørende betydning for opretholdelsen af Jordens stofkredsløb. Alle levende organismer, der ikke kan udføre fotosyntese, kræver energi tilført i form af næringsstoffer for at kunne opretholde livsfunktionerne. Næringsstofferne er typisk de organiske forbindelser, der dannes ved fotosyntese, og energien frigives ved nedbrydning til kuldioxid og vand under forbrug af ilt ved ånding, respiration. Også planter og alger nedbryder konstant organiske forbindelser ved respiration, men i lys overstiger fotosyntesen respirationen, således at der finder en nettostofproduktion sted.

Dyr kan ikke bruge sollys som en direkte energikilde og skal i stedet altid have de nødvendige organiske forbindelser tilført ved at æde planter eller andre dyr, som har fået deres energibehov dækket ved at æde planter; visse dyr får dog tilført næring ved at leve i symbiose med alger, som udnytter lysenergien.


Skriv et svar til: Fotosyntese

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.