Matematik

Fuldstændige løsning til den lineære differentialligning af 1. orden

24. juni 2012 af ra1994gh (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal udlede den fuldstændige løsning til den lineære 1. ordens differentialligning: y^'+a(x)·y=b(x).

Men lige meget hvor jeg slå op og kigger, så er der intet sted hvor det står nemt, klart og beskrivende, for én der har svært ved at forstå det som mig. Nogen der kan hjælpe med det.

Jeg ved udelukkende at den fuldstændige løsning til den lineære 1. ordens differentialligning (også kaldet for forskudt eksponentiel vækst, men hvor a og b er funktioner), er :

y(x)= e-A(x) * ∫b(x) * eA(x)dx + c * e-A(x).

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. juni 2012 af peter lind

Det kan gøres på mange måder. Det bedste er nok at du bruger metoden i din bog. Du kan også eftervise at den løsning du angiver virkelig er en løsning ved direkte at beregne y'-a(x)*y og vise at det giver b(x)


Svar #2
24. juni 2012 af ra1994gh (Slettet)

Kan du forklare mig det lidt nermere?


Svar #3
24. juni 2012 af ra1994gh (Slettet)

I min bog står der fx at man kan gøre det på 2 måder. Den ene er at gøre prøve. Mens den anden er at bruge en hjælpefunktion z(x). Men problemet er bare, at der lige pludselig står at vi har en hjælpefunktion z(x)= y(x)*eA(x). Der står ikke hvor det lige pludselig kommer fra. Er det noget man normalt kalder for "den gode idé"?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. juni 2012 af peter lind

Det med at gøre prøve er det jeg foreslår i #1.

Jeg vil også kalde den sidste metode for den gode ide. Du skal ikke redegøre for hvor den kommer fra


Svar #5
24. juni 2012 af ra1994gh (Slettet)

Ok, men så er det allersidste trin, lidt mærkelig synes jeg. Fordi vi finder frem til at:

y(x)= (∫b(x)*eA(x)dx + c) * e-A(x).

Står der så at hvis man ganger den ud, så har vi bevist det. Men ganger man den ud, får da ikke kun:

y(x)= e-A(x) * ∫b(x)*eA(x)dx + c

?


Svar #6
24. juni 2012 af ra1994gh (Slettet)

Nåh ok. Jeg har faktisk selv lige fundet ud af det. Men du skal have mange tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Fuldstændige løsning til den lineære differentialligning af 1. orden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.