Matematik

Vektorer

26. juni 2012 af Heeejsa

Hej jeg skal forklare hvad forskellen er på en tangent til en cirkel og tangten til kuglen. Men det er helt rodet og jeg kan slet ikke forstå det. 
Er der en der kan komme med en god forklaring, så jeg kan forstå det? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. juni 2012 af SuneChr

En cirkel har en tangent, som er en linje.

En kugle har en tangentplan, som er, ja, en plan.


Svar #2
26. juni 2012 af Heeejsa

Jeg kan godt forstå cirklen, men hvordan dannes planen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. juni 2012 af SuneChr

En vilkårlig radius i kuglen er normalvektor til tangentplanen, der hvor planen tangerer radiens skæring med kuglefladen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. juni 2012 af mathon

det vil for
                     centrum C(c1,c2,c3), røringspunkt Po(xo,yo,zo)  og vilkårligt planpunkt P(x,y,z)
sige
tangentplanligningen
                                           
                                                      CPoPoP = 0

                                   [xo-c1,yo-c2,zo-c3] • [x-xo,y-yo,z-zo] = 0

                                   [a,b,c] • [x-xo,y-yo,z-zo] = 0

                                   a(x-xo) + b(y-yo) + c(z-zo) = 0

                                   ax + by + cz + d = 0

 

                         


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. juni 2012 af Chrystine (Slettet)

Jeg tænker, at hvis det er helt rodet for dig, er det måske fordi du mangler en "hverdagsforståelse" af begreberne, altså at kunne se tingene for dig.

Find en bold, en appelsin eller noget andet, der kan være kuglen.

Lav en lille prik på den = røringspunktet, som man gerne kalder P0.

Find en bog eller noget andet fladt.
Sæt bogen hen til bolden, så den netop rører prikken - Nu er bogen (en repræsentant for) tangentplanen for bolden.

Jeg håber, at det giver lidt mere mening, og at du derefter vil prøve at overføre begreberne på den tilhørende matematik.

Prøv evt. at bruge flere dagligdags ting til at visualisere begreberne med.

God fornøjelse.

 


Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.