Matematik

Afgrænse løsning i maple

04. juli 2012 af DeeC (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg hopper lige til sagen.

Jeg skal solve ligningen:

1/2 = sin(2*t-(1/3)*Pi) og finde alle løsningerne inden for intervallet 0<t<2*Pi da der ellers ville være uendelige løsninger.

Jeg kan kun få maple til at give mig en løsning. har prøvet fsolve(1/2 = sin(2*t-(1/3)*Pi),t=0..2*Pi) uden held.

 

Nogen der kender den komando man skal bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juli 2012 af SuneChr

Du skal åbenbart løse ligningen

2·t - π/3  =  π/6 + p·2·π      hvorom det skal gælde    p ∈ {... -2, -1, 0, 1, 2, ...}  ∧  t ∈ ]0 ; 2·π[

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juli 2012 af SuneChr

# 1  sorry, det skal selvfølgelig være

2·t - π/3  =  π/6 + p·2·π        hvorom det skal gælde    p ∈ {... -2, -1, 0, 1, 2, ...}  ∧  t ∈ ]0 ; 2·π[      ∧

2·t - π/3  =  5·π/6 + q·2·π      hvorom det skal gælde    q ∈ {... -2, -1, 0, 1, 2, ...}  ∧  t ∈ ]0 ; 2·π[

 


Svar #3
04. juli 2012 af DeeC (Slettet)

Tak for det hurtige svar. Beklager jeg er besværlig, men forstår ikke rigtig hvad du mener?

Jeg vedhæfter lige opgaven. kan godt løse den på min ti 89'er men ved simpelthen ikke hvad kommandoen på maple er. Kan kun få maple til at give mig det højeste resultat muligt.

Vedhæftet fil:WP_000005.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #4
04. juli 2012 af nielsenHTX

#3

Kan gøres på flere måder. (har kaldt f(t) for f(x) i alle udregninger)

1.

du kan selv løse den numerisk. altså noget alder:

fsolve(f(x) = 1/2, x = 0 .. (1/4)*Pi); fsolve(f(x) = 1/2, x = (1/2)*Pi .. Pi); fsolve(f(x) = 1/2, x = Pi .. (3/2)*Pi); fsolve(f(x) = 1/2, x = (3/2)*Pi .. 2*Pi)

(tegn det for overblik)

2.

Maple kan også finde dem ved brug af kommandoerne AllSolutions og Explicit som ikke kræver indlæsning af en pakke. altså

solve([f(x) = 1/2, x <= 2*Pi, x >= 0], x, AllSolutions, explicit); evalf(%)

3.

med pakken Student[Calculus1] kan det gøres noget nemmere.

with(Student[Calculus1]);

Roots(f(x) = 1/2, x = 0 .. 2*Pi);

eller Roots(f(x) = 1/2, x = 0 .. 2*Pi,numeric).

og der er sikkert flere måder at gøre det på.

(svaret i #2 bygger på den fuldstændige løsning til cos(x)=0)

 


Svar #5
04. juli 2012 af DeeC (Slettet)

4#

Super det var lige det jeg ledte efter! så skal jeg bare se hvad Student[Calculus1] ellers kan af sjove ting :)

 

1/2# siger tusind tak for indsatsen :)


Skriv et svar til: Afgrænse løsning i maple

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.