Fysik

konstant hastighed

07. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

Er det rigtigt forstået at hvis den resulterende kraft for et legeme er nul - så er legemet enten i hvile eller bevæger sig med konstant hastighed? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juli 2012 af mathon

        Ja


Svar #2
07. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

har du en ide om hvordan jeg kan vise det? 

jeg vil gerne vise det ved at skitsere det gennem en eksempel - kan du hjælpe med det? 


Svar #3
07. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

Hvis der er ander, der kan, må i sige til 


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. juli 2012 af jnl123

F = m*a

Hvis hastigheden er konstant, så er accelerationen lig 0:

F = m*0

 

Du kan også se en resulterende kraft som resultatet af 2 lige store krafter der påvirker et legme fra hver side:

Fres = +F-F = 0


Svar #5
07. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

Det er jeg med på, men jeg vil gerne illustrere det gennem et eksempel. 

Fx en skrå plan hvor en klods skal glide ned - hvis vi ser bort fra gnidning, så bevæger klodsen sig ned. 

Klodsen skal så bevæge sig med konstant hastighed.

 

- - - 

I dit eksempel med Fres = +F-F = 0, så vil legemet vel være i hvile?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juli 2012 af peter lind

Du kan vælge vinklen så gnidningskraften er lige så stor som tyngdekraftens komposant i skråplanens retning. I så fald vil den resulterende kraft være 0. Klodsen vil så enten være i hvile eller bevæge sig med konstant hastighed ned ad skråplanet.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. juli 2012 af jnl123

Det vil ikke kunne lade sig gøre hvis vi ser bort fra gnidningsmodstand, for så vil tyngdekraften altid være større end gnidningskraften.

Hvis tyngdekraftens (på klodsens) projektion på det skrå plan er lig med gnidningskraften, så vil klodsen bevæge sig med konstant hastighed - og dermed ingen resulterende kraft

Ftyngde*sin(a) = Fgnidning     =>     Ftyngde*sin(a) - Fgnidning = 0


Svar #8
07. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

Tak for det. Hvordan vælger jeg i øvrigt en vinkel så gnidningskraften er lige så stor som tyngdekraftens projektion på skrå plan? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. juli 2012 af peter lind

Ftyngde*sin(a) = Fgnidning = μ*Ftyngde*cos(a) hvor μ er gnidningskoefficienten


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. juli 2012 af mathon

hvoraf
                         sin(α) = μ·cos(a)

                         α = tan-1(µ)


Skriv et svar til: konstant hastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.