Matematik

mat: forstår ikke opgaven..ligning!

05. september 2005 af sweet16 (Slettet)
heeej...

en opgave lyder spledes.. :

-----
"læg to tredjedele til og træk en tredjedel(underforstået:af det du fik før) fra så er der 10 tilbage"

kald helheden for x og opstil den ligning der er gengivet sprogligt i teksten. løs derefter ligningen.
----

JEG FORSTÅR SLET IKKE HVAD DE MENER MED "læg to tredjedele til og træk en tredjedel(underforstået:af det du fik før) fra så er der 10 tilbage"

NOGEN DER VIL OMFORMULERE DET SÅ JEG KA FORSTÅ HVA JEG SKAL GØRE :S ?

mange taaaak..


Svar #1
05. september 2005 af sweet16 (Slettet)

*således

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2005 af Epsilon (Slettet)

Lad x betegne helheden. Addition af 2/3 dertil giver

x + 2/3 (1)

Hvad fås ved at trække 1/3 af (1) fra (1)? Resultatet skal så ifølge teksten være lig 10.

Der er sikkert nogle, som vil indvende, at de 2/3 skal tages af helheden og derefter adderes;

x + 2/3*x (2)

og dernæst trækkes 1/3 af (2) fra (2). Det er ganske tænkeligt, at det har været intentionen med opgaven, men nærlæser man teksten ordret, er det ikke, hvad der står.

//Epsilon

Svar #3
05. september 2005 af sweet16 (Slettet)

mange tak for den gode forklaring. forstår det nu :)

hvordan skulle formulering af opgaven have været, hvis eksempel 2 skulle være tilfældet?

Svar #4
05. september 2005 af sweet16 (Slettet)

x + 2/3 – 1/3 = 10
x + 1/3 = 10
x + 1/3 – 1/3 = 10 – 1/3
x = 9 2/3 = 9 1/6


er det her rigtigt, eller har jeg misforstået?



Brugbart svar (0)

Svar #5
05. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#4: Du er vist ikke helt med. Der skal trækkes 1/3 _af_ (1) _fra_ (1), jf. #2. Du skal derfor trække

'1/3*(x + 2/3)'

fra 'x + 2/3'. Prøv igen.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2005 af Hamborg (Slettet)

NEJ! 2/3 er ikke det samme som 1/6 men 9 2/3 er rigtigt!

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. september 2005 af Einstein_15 (Slettet)

svaret er 9 2/3!!!

Svar #8
05. september 2005 af sweet16 (Slettet)

#5
x + 2/3 - 1/3*(x + 2/3) = 10

x + 2/3 – 2/3 - 1/3*(x + 2/3) = 10 – 2/3

x - 1/3*(x + 2/3) = 10 – 2/3

er det så sådan?
i så fald..kan jeg ikke komme videre :S

Svar #9
05. september 2005 af sweet16 (Slettet)

#6 , #7

jeg havde opstilt den forkerte ligning..min fejl, den ligning dér giver godt nok 9 2/3, men det var ikke den ligning jeg skulle lave :S
jeg havde misforstået det..

Svar #10
05. september 2005 af sweet16 (Slettet)

hjææælp..please! :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
05. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#10: Jamen! Læs dog lige i #5 og stop det pjat med 'please'. Det er patetisk.

//Epsilon

Svar #12
05. september 2005 af sweet16 (Slettet)

jeg har da læst #5
og svaret i #8

x + 2/3 - 1/3*(x + 2/3) = 10

x + 2/3 – 2/3 - 1/3*(x + 2/3) = 10 – 2/3

x - 1/3*(x + 2/3) = 10 – 2/3

er det sådan eller har jeg stadig misforstået?

Brugbart svar (0)

Svar #13
05. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#12: Ah, for dælen da. Jeg må vist være træt, siden jeg har overset #8. Beklager ;-)

Det er korrekt nu. Eftersom du er med på fremgangsmåden, så lad os fortsætte fra #12;

x - 1/3*(x + 2/3) = 28/3

(28/3 = 10 - 2/3). Ganges 1/3 ind på hvert led i parentesen, får vi

x - 1/3*x - 2/9 = 28/3 <=>

2/3*x = 86/9

[x - 1/3*x = 2/3*x og 86/9 = 28/3 + 2/9]. Slutteligt fås, at

x = (86/9)*(3/2) = 43/3

Dernæst kontrollerer man naturligvis, at _dette_ x opfylder det beskrevne i opgaveteksten;

43/3 + 2/3 - 1/3*(43/3 + 2/3) =
45/3 - 1/3*(45/3) =
2/3*(45/3) =
90/9 =
10

Dermed er vi færdige.

//Epsilon

Svar #14
06. september 2005 af sweet16 (Slettet)

2/3*x = 86/9

her til forstår jeg det..men hvad gør du her --->


[x - 1/3*x = 2/3*x og 86/9 = 28/3 + 2/9]. Slutteligt fås, at

x = (86/9)*(3/2) = 43/3


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#14: Indholdet af de kantede parenteser er blot de manipulationer, som blev foretaget for at nå til

2/3*x = 86/9

i fald, at du skulle være i tvivl. Slutteligt divideres med 2/3, hvilket er det samme som at multiplicere med den reciprokke brøk, 3/2;

x = (86/9)/(2/3) = (86/9)*(3/2) = 43/3

Er du med nu?

//Epsilon

Skriv et svar til: mat: forstår ikke opgaven..ligning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.