Matematik

Virkelighedens differentialregning eksempel?

25. juli 2012 af christinacomaco (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Er der nogen, der ligger inde med et eksempel på, hvordan differentialregning bruges i virkeligheden f.eks. indenfor økonomi? Jeg tror, at jeg har styr på selve udregningerne og metoderne

- Men helt ærligt: Jeg aner ikke, hvilket "problem" jeg søger en løsning på, forstået på den måde, at jeg kan slet ikke omsætte det til noget kendt

Der masser af såkaldte eksempler, men de er ikke konkrete.

Eks. Hvis arbejdsløsheden er afhængig af beskatningen i landet, kan man se, hvad der sker, hvis man hæver eller sænker skatten.

Det er jo overordnet fint, men jeg står tilbage med et stort HVORDAN???

Tilbage til pointen: Nogen der ligger inde med et konkret eksempel, hvor udregningerne er med evt. plus en forklarende tekst?

Jeg håber at en af jer kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. juli 2012 af peter lind

Du må da have set masser af eksempler på det i fysik. Maksimering eller minimering er også muligheder. Her er et eksempel med dåse: En fabrikant vil putte et eller andet i en dåse. Det kan være maling, sodavand, forloren skildpadde. Der er mange muligheder. Han vælger at det skal være en rund dåse med radius r og højde h. Der skal bruges så lidt materiale som muligt, hvilket betyder at overfladen.  skal være så lille som mulig. Dåsen skal have rumfanget V. Find r og h så overfladen bliver så lille som mulig.

En anden mulighed er at se på formlen for regressionsanalyse. Det betyder igen minimering og dermed igen differentialregning.


Svar #2
25. juli 2012 af christinacomaco (Slettet)

:-) Det kan godt være at jeg har set masser af eksempler i fysik, da jeg havde det i niende klasse for 21 år siden... You see my point? Fysik er på ingen måde min stærke side, og lige så snart du taler figurer o.lign. er jeg total "lost"

Deraf ønsket om et eksempel jeg kan forholde mig til...

Men tak for input.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. juli 2012 af Andreww (Slettet)

s(t) = v'(t) = a''(t)    = Stedfunktion

v(t) = a'(t)               = Hastighedsfunktion

a(t)                         = Accelration

 

Ofte har man givet  tyngdeaccelrationen i gymnasiet. Man kan så differentiere, og opnå hastighedsfunktionen og stedfunktionen. 


Svar #4
25. juli 2012 af christinacomaco (Slettet)

qoute: Ofte har man givet  tyngdeaccelrationen i gymnasiet. Man kan så differentiere, og opnå hastighedsfunktionen og stedfunktionen.

Jeg er ked af det, men du kunne lige så godt have talt russisk...

Det eneste jeg var med på var hastighed :-)

Hvordan skal det forståes? Jeg er med på at du kan differentiere og derved få en ny funktion, jeg forstår bare stadig ikke, hvad det skal bruges til??


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. juli 2012 af peter lind

Det kan føre frem til at bremselængden for en bil er proportional med kvadratet på afstanden, noget som alle, der skal lære at køre bil hører om


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. juli 2012 af SuneChr

Er du specielt interesseret i økonomisk matematik, og hvad differentialregning kan løse inden for feltet, kan du prøve at læse allerede stillede opgaver med den hjælp, disse har fået. Søg i rummet "Virksomhedsøkonomi".


Svar #7
25. juli 2012 af christinacomaco (Slettet)

Super!

Jeg fandt det jeg søgte! Kan godt se at det ville være en KÆMPE fordel at have haft virksomhedsøkonomi fremfor Mat B :-)

Du har lige givet mig 3 timer mere at sove i i nat - mange tak.


Skriv et svar til: Virkelighedens differentialregning eksempel?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.