Matematik

Differentialregning

26. juli 2012 af grymat (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen,

Jeg har fået til opgave at differentiere forskellige funktioner, men jeg har desværre ikke helt styr på alle regnereglerne.

hvordan differentieres eksempelvis:

f(x) = 1 , er det så bare 0??

f(x) = 3x^2 + 7 - 4/x, fås brøken så -(4/x^2) ??

f(x) = kvadratrod(x) + 1/kvadratrod(x)?

 

Og en sidste ting, hvis der står et gangetegn mellem ledene, hvordan ser de differentierede funktioner så ud?

eks:

f(x) = x^3 * e^x

 

Jeg håber I vil hjælpe mig!

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. juli 2012 af peter lind

Alle dine forslag er rigtige.

I den 3. funktion brug at kvrod(x) = x½ og 1/kvrod(x)=x sammen med potensreglerne som du åbenbart har styr på.

Den sidste brug produktreglen (f(x)*g(x))' = f(x)*g'(x)+f'(x)*g(x). Du kan se regnereglerne samt den afledede af nogle standartfunktioner på http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/diff.html#standardfunk


Svar #2
26. juli 2012 af grymat (Slettet)

Tusind tak! Det lettede  at få det bekræftet :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

De tre første funktioner kan alle behandles ved at benytte den generelle differentiationsregel

(a · xn)' = a·n·xn-1 ,

hvor man benytter, at 1/x = x-1 , √x = x1/2 , og 1/√x = x-1/2 .

Dit forslag for differentiation af 3x2 + 7 -4/x er ikke korrekt. Her finder man

(3x2 + 7 -4/x)' = 6x + 4/x2 .

En funktion som f(x) = x3·ex differentieres ved at benytte reglen for differentiation af et produkt:

(f(x)·g(x))' = f '(x)·g(x) + f(x)·g'(x) ,

hvorfor

(x3·ex)' = (x3)'·ex + x3·(ex)' = (3x2 + x3)·ex


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. juli 2012 af peter lind

Ad den anden funktion: der står differentiation af brøken, så forslaget er korrekt


Svar #5
26. juli 2012 af grymat (Slettet)

jeg har brugt produktreglen i en anden funktion og er nået frem til dette resultat:

f'(x) = 2*ln(x) + 2x * 1/x. kan man forkorte det yderligere? Tænker navnligt på 2x * 1/x  


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er lidt uklart, om der med "brøken" menes -4/x eller 4/x, hvorfor jeg fandt det passende at angive hele funktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det kan reduceres, da der jo gælder, at x · (1/x) = 1 .


Svar #8
26. juli 2012 af grymat (Slettet)

Tak for svarene! :) 


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.