Matematik
Tripleintegrale i cylinderkoordinater
Hej, vil gerne have hjælp til denne opgave:
Området T er afgrænset af fladerne z=(x2+y2)2, hvor z=1.
Bestem volumen af T
Det skal være i cylinderkoordinater
Tror det er integraletegnet 3 gange med f(r*cos (theta), r*sin (theta),z) r dz dr d theta
Men hvilke grænser skal jeg sætte ind?
Svar #1
09. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
Funktionen, der skal integreres er konstanten 1. Det er grænserne, der udskiller det korrekte volumen. I cylinderkoordinater integreres der over
0 ≤ r ≤ 1, 0 ≤ θ ≤ 2π , og r4 ≤ z ≤ 1 ,
dvs.
V = 0∫1 0∫2π r^4∫1 r dz dθ dr = 2π · 0∫1 r·(1-r4) dr
Svar #2
09. august 2012 af student1982 (Slettet)
Hvad fortæller dette: z=(x2+y2)2
Er det pga x2+y2=r2
Hvilket medfører den øvre grænse i dz bliver til r4 da (r2)2
Og hvor kommer 1 fra i z-grænsen, er det pga z=1?
Svar #3
09. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
#2
De to flader
z = (x2+y2)2 = r4 og z = 1 skærer hinanden i cirklen r = 1 , z = 1 .
Området T ligger inde i cylinderen 0 ≤ r ≤ 1 , 0 ≤ z ≤ 1 .
Svar #4
10. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
Beregner man rumfanget efter metoden i #1, finder man
V = 2π/3 .
Rumfanget kan også beregnes som rumfanget af et omdrejningslegeme ved at dreje grafen for funktionen
f(x) = x1/4 , 0 ≤ x ≤ 1
360º omkring x-aksen. Man finder så for rumfanget
Vx = π · 0∫1 (f(x))2 dx = π · 0∫1 x1/2 dx = π · (2/3) · (13/2 - 0) = 2π/3
Svar #6
15. august 2012 af asddsaf (Slettet)
Kan du forklare hvorfor det er konstanten 1 der skal integreres over?
Svar #9
15. august 2012 af asddsaf (Slettet)
Jeg har dog et spørgsmål mere,
i min kompendium står følgende
∫R f(x,y,z) dV = αβ∫ g1(θ)g2(θ)∫ h2(r,θ) h1(r,θ)∫ f(r cos(θ), r sin(θ), z) r dz dr dθ
hvordan skal de grænser forstås?
og hvad med den funktion f som integreres over?
Svar #10
15. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
#9
Jeg har desværre ingen anelse om, hvad der går for sig i dit kompendium.
Svar #11
15. august 2012 af asddsaf (Slettet)
Tror måske jeg fik det skrevet forkert ind, det er ikke nemt med de værktøjer som SP tilbyder, når det kommer til udtryk som denne.
Men kan du fortælle mig hvordan du kommer fra
V = 0∫1 0∫2π r^4∫1 r dz dθ dr = 2π · 0∫1 r·(1-r4) dr
Du springer nok et trin over, er det ikke sådan som nedenstående
V = 0∫1 0∫2π r^4∫1 r dz dθ dr = 2π · 0∫1 r^4∫1 r dr dz
hvor du så regner videre?
men så får jeg
2π · 0∫1 r^4∫1 r dr dz = 2π · 0∫1 [1/2 r2]1 r^4 dz
Svar #12
15. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
#11
Det drejer sig om det inderste integral i z:
r^4∫1 r dz = [r·z]1r^4 = r·(1 - r4)
Integralet i dθ giver blot en faktor 2π , så tilbage er der så integralet i r:
V = 2π · 0∫1 r·(1 - r4) dr
Differentialerne og integraltegnene står i en ganske bestemt rækkefølge, og man arbejder sig indefra og ud. Du kan ikke bare ændre på differentialernes rækkefølge uden også at ændre rækkefølgen af de tilhørende integraltegn med grænser.
Svar #13
15. august 2012 af asddsaf (Slettet)
Hov, ja det har du ret i.
Jeg har integreret r dr i stedet r dz.
Skriv et svar til: Tripleintegrale i cylinderkoordinater
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
