Matematik

Differentialligning - Fuldstændig løsning

10. august 2012 af student1982 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, vedhæfter opgaven.

I opgave a) får jeg:

y=C1e2t+C2tet

Er det rigtigt?

Opgave b) kan jeg ikke lige finde ud af, men ved samme metode som den forrige får jeg: 

y=e2t+C12t+C2et

Men er i tvivl da den i modsætning til a) er inhomogen.

Vedhæftet fil: Capture3.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Du kan jo gøre prøve med den fundne løsning. Jeg finder, at e-x og e-2x er to lineært uafhængige løsninger til ligningen. Når den uafhængige variable er x, er løsningerne funktioner af x, ikke af t.

b) Her skal man gætte på en ikke-triviel løsning til den inhomogene ligning. Til en sådan løsning lægger man så samtlige løsninger til den homogene ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Den homogene differentialligning er

a) y'' + 3y' + 2y = 0 .

Da ligningen r2 + 3r + 2 = 0 har rødderne r = (-3 ± 1)/2 , dvs r = -2 eller r = -1 , har den homogene ligning den fuldstændige løsning

y(x) = c1·e-2x + c2·e-x .

b) Den inhomogene ligning er

y'' + 3y' + 2y = x + 1

Ved at indsætte en funktion af formen ax + b, ser man, at y1(x) = (1/2)x - (1/4) er en løsning til den inhomogene ligning. Den fuldstændige løsning til den inhomogene ligning fås så ved til y1(x) at lægge den fuldstændige løsning til den homogene ligning, som blev fundet i a).


Svar #3
10. august 2012 af student1982 (Slettet)

a) Ja, jeg kan nu godt se du har ret. Jeg faktoriserde udtrykket til (r+2)(r+1) fra den karakteristiske ligning r^2+3r+2=0, men har jeg så misforstået at ved faktorisering kan finde rødder?

Har ved almindelig "rod-udregning" nu også fået r1=-1 & r2=-2

Og ganske rigtigt, det er af x, ikke af t, var vist forblændet af eksempler i bogen :)

 

b) Derved får man så:

y(x) = c1·e-2x+e-x+(1/2)x - (1/4)

?


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Faktorisering er da en udmærket måde at finde rødderne på. Af faktoriseringen

(r+2)(r+2) = 0

aflæser man jo rødderne r = -2 eller r = -1 .

b) Den fuldstændige løsning til den inhomogene ligning er så

y(x) = (1/2)x - (1/4) + c1·e-2x + c2·e-x .

Der indgår to arbitrære konstanter.


Svar #5
10. august 2012 af student1982 (Slettet)

Ok, takker for hjælpen.

Skal vist have læst lidt op på faktorisering mm. :-)


Svar #6
15. august 2012 af student1982 (Slettet)

Hej, vil du gennemgå hvordan du fik den partikulære løsning, hvor du indsatte Ax+b i funktionen. Jeg får nemlig ikke det samme.


Skriv et svar til: Differentialligning - Fuldstændig løsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.