Matematik

Bestemmelse af en spids vinkel mellem to linjer

14. august 2012 af xxx007xxx (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! Håber på lidt hjælp til denne opgave:)

 

Jeg får oplyst to linjer, der er givet ved følgende ligninger

m: 2x - 5y = 3     n: y = ½ x + 8

Ud fra disse oplysninger skal jeg nu bestemme den spidse vinkel mellem de to linjer

 

Jeg tror, at jeg på en eller anden måde skal gøre brug af en normalvektor, men hvordan?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2012 af mathon

                                            m: y = (2/5)x - (3/5)             n: y = ½ x + 8

hældning med vandret
                                               V = tan-1(2/5)                     V = tan-1(1/2)

                                               V = 21,8º                            V = 26,6º

linjevinkel
                                                    φ = 26,6º - 21,8º = 4,8º
                                             


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Den spidse vinkel mellem de to linier kan beregnes som den spidse vinkel mellem de to liniers normalvektorer. Liniernes normalvektorer aflæses af liniernes ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. august 2012 af mathon

alternativt
 
                     som Andersen11 i #2

           eller
                                φ = tan-1(|a1-a2| / |1+a1·a2|)

                                φ = tan-1(|0,4 - 0,5| / |1+0,4·0,5|)


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Til #2

Linien m har normalvektoren

nm = (2 ; -5) ,

mens linien n har normalvektoren

nn = (1/2 ; -1) .

Vinklen φ mellem de to vektorer findes da af

cos(φ) = (nmnn) / (|nm|·|nn|) = (1+5) / ((√29)·(√5)/2) = 12 / √145 ,

hvoraf φ = 4,76º


Skriv et svar til: Bestemmelse af en spids vinkel mellem to linjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.