Matematik

Løs ligning

16. august 2012 af Bibben123 (Slettet)

Skal løse denne ligning:

√x = 0,5x

Jeg ved at ligningen skal give 0 og 4, men når jeg løser den i hånden får jeg 0 og -4. 

Så ville bare se hvordan folk ville løse denne?

Jeg sætter en "anden eksponent" på begge sider, så det ender med en 2. gradsligning og så løser den på traditionel vis.

Nogle der viil prøve at løse den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2012 af JEEJ2008 (Slettet)

Skal den løses i hånden?? Ellers kan du benytte solve funktionen på lommeregneren :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. august 2012 af peter lind

Kvadratroden er ikke defineret for et negativt tal. Du kan  kvadrere ligningen. Dernæst træk højre side over på venstre side. sæt x ud foran en parentes og brug 0 reglen.

Du skal lige være opmærksom på at kvadreringen ofte risikere at give ekstra løsninger.


Svar #3
16. august 2012 af Bibben123 (Slettet)

Ligningen er med hjælpemidler, jeg ville bare lige prøve at løse den.

Men er dette rigtigt?

√x = 0,5x

<=> x = 0,25*x^2

<=> 0,25*x^2 - x = 0

 

Kan ikke rigtig komme videre herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. august 2012 af peter lind

Det er rigtigt. Sæt x ud foran en parentes og brug 0 reglen


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. august 2012 af SuneChr

# 0   Kvadrerer man på begge sider af lighedstegnet gælder kun ensbetydende pil, når man er sikker på, at begge sider er ikke-negative.

# 1  Solvefunktion på en "dum" lommeregner giver ingen matematisk indsigt. Løs ligningen ved hjælp af menneskelig tankegang. Det giver flere points.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. august 2012 af nielsenHTX

alternativt kan man:

x1/2 = 0,5x   ⇔   x>0       (ganger med 2 og divider med x1/2)

2=x/x1/2 ⇔ 

2=x1/2   ⇔

x=4

vi mangler så at tjekke for x≤0 og da kvadroden er ikke defineret for x<0 findes ingen løsninger der og ved indsættelse ses det at x=0 også løser ligningen. så

x1/2 = 0,5x  for x=4 og x=0

 


Svar #7
16. august 2012 af Bibben123 (Slettet)

I skal have mange tak for svar allesammen.

Jeg er lige begyndt i 2.G, så kan ikke helt så meget endnu, så har lige et spg. til #6

Hvad gør du her i denne mellemregning? :

2=x1/2   ⇔

x=4

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. august 2012 af nielsenHTX

#7

først √x=x1/2   så der står også

2=√x     jeg opløfter i anden. og får så

x=4


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. august 2012 af SuneChr

√x  =  0,5·x

√x er kun, indenfor de reelle tal, defineret for x ≥ 0 .

Højresiden er derfor også ≥ 0 .    Jævnfør # 5.

Vi har så,   √x  =  0,5·x     ⇔    (√x) =  (0,5·x)2     ⇔   x  =  1/4·x2

Regn da selv videre.


Skriv et svar til: Løs ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.