Fysik

Termodynamik, ligevægtsligning?

22. august 2012 af student1982 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Vedhæfter spørgsmål:

Har brug for hjælp til at komme i gang.

Skal jeg først finde ud af hvor meget energi der skal til at fordampe de 10% af vandet?

Og dernæst lave en almindelig ligevægtsligning?

Vedhæftet fil: opg1.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #1
22. august 2012 af Jerslev (Slettet)

#0: Opstil et enerigregnskab - den varme, der går til opvarmning af vandet til 100 grader og derefter fordampning kommer fra jernklodsen.

Det vil sige, at:

Varme fra klodsens afkøling = varmen til fordampning + varmen til opvarmningen af vandet.


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. august 2012 af asddsaf (Slettet)

      Qvand + Qjern = 0 

1) energi til at opvarme vand fra 50 C til 100 C

     Q = m * c * dT = 418. 4 kJ 

2) energi til fordampe de 10 % af vandet, 0,2 Liter vand 

     Q = m * L = 451. 4 kJ 

3) Qtot = 869 kJ 

dvs. Qjern = -869 kJ 

så Qjern = m * c * (323 K - Tfør)  => Tfør = 971 K 

Det får jeg det til - og det er tæt på facit idet facit er 999 K. Det kan skyldes at jeg har valgt at regne med kJ istedet for J, så jeg har ikke regnet med ligeså mange decimaller. 

Tslut = 50 C = 273 + 50 = 323 K 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2012 af Jerslev (Slettet)

#2: Jeg vil våge den påstand, at du skal have jernets sluttemperatur til at være 100 grader - altså 373K.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2012 af asddsaf (Slettet)

#3 

Det har du muligvis ret i, men kan du forklare hvorfor? 

Når termisk ligevægt er indtrådt, bør jernet vel have samme temperatur som vandet? 

Er vandets sluttemperatur da 100 grader? 


Svar #5
22. august 2012 af student1982 (Slettet)

Hvad er T-slut, er det ligevægt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Det er slut temperaturen for jern. 

 


Svar #7
22. august 2012 af student1982 (Slettet)

Selv med alle decimaler får jeg det til 971 K. der må være en fejl et sted. Virker som en stor afvigelse, men metoden ser da rigtig ud...


Brugbart svar (2)

Svar #8
22. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Vandets sluttemperatur er 100C, da vi får at vide, at der er vand, der fordamper. Vandet varmes op til 100C, og ekstra tilført energi anvendes så til at fordampe 10% af vandet. Jernet ender også ved 100C; for ellers ville jernet jo have mere energi, der kunne overføres til at fordampe mere vand.


Svar #9
22. august 2012 af student1982 (Slettet)

En af de opgaver, man skulle have brugt et par minutter ekstra på at læse igennem, tak Andersen :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Ja det giver mening. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvilke værdier benytter du for vands og jerns varmekapacitet, og for vands fordampningsvarme?


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Men så får jeg Tslut = 1021 K, stadig er der afvigelse. 

cjern = 0.447 kJ/kg*K 

cvand = 4.184 kJ/kg*K 

 

Kan du hjælpe med b) delen i denne opgave? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jeg har slået vands fordampningsvarme op til L = 2257 kJ/kg. Med disse tal får jeg også Tj = 1021K (ikke Tslut).


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. august 2012 af asddsaf (Slettet)

#13 Facit er 9.9*10K. Det gik for hurtigt. Jeg mente Tj. Tslut = 100 C = 373 K. 

Kan du hjælpe med b)delen også? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
22. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Så hvis man regner med cjern = 0,463kJ/K/kg får man Tj = 999K . Men nu har du ændret facit fra 999K til 990K?


Svar #16
22. august 2012 af student1982 (Slettet)

Bogen der blev brugt sidste år har cjern=470, så med de afvigelser kan vi ikke vide os sikker på de facitlister der er lagt ud. "Wolfsson" har cjern=447


Brugbart svar (0)

Svar #17
22. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Og med cjern = 470 kJ/K/kg får man netop Tj = 990K .


Brugbart svar (0)

Svar #18
22. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Ah okay, så det er det, der giver afvigelsen. 

men ifølge bogen fra i år er cjern dog angivet til 0.447 kJ/K*kg. 

Fandt du ud af hvordan man løser b)delen?


Svar #19
22. august 2012 af student1982 (Slettet)

Nej, har ikke kigget på den, stopper for i aften. men kigger nok lige efter et eksempel om det. Knæk og bræk i morgen :-) Så håber vi ham Dickhôner har lavet nogle "gode" opgaver til os :-)


Brugbart svar (0)

Svar #20
22. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Lad os håbe det, selvom jeg ikke tror det. Men man kan altid håbe. Og held og lykke i morgen. 


Skriv et svar til: Termodynamik, ligevægtsligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.