Matematik

HJÆLP!!

25. august 2012 af khalidamar (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey har fået følgende opgave som jeg har en lille smule svært ved at regne ud.

 

I 2009 betalte hver forbruger i holsterbro 34,15 kr pr. kubikmeter vand samt et fast årligt abonnoment på 581,25kr

 

a) opstil en formel der beskriver sammenhængen mellem den samlede udgift (i kr) til vand i 2009 og vandforbruget ( målt i kubikmeter) for en forbruger i holsterbro.

 

håber nogle kan hjælpe :D:D


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2012 af nielsenHTX

der er tale om en funktion af typen f(x)=ax+b (liniær)

ved du hvad a og b betyder i en lineær funktion? når du kan svare på det er opgaven lige til.

---

alternativt kan du udregne de første 3-4 år og så skulle et mønster gerne kunne ses.

 


Svar #2
25. august 2012 af khalidamar (Slettet)

a er hældningen og b er vel skæring med y ? :P


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august 2012 af nielsenHTX

#2 ja det er korrekt.

der indgår 2 tal i opgavebeskrivelsen. et er fast og det andet varier....

hvad er a og b så?


Svar #4
25. august 2012 af khalidamar (Slettet)

581,25 er vel mit b ? og 34, 15 mit a? eller er jeg på forkert spor hehe


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. august 2012 af nielsenHTX

#4 det er korrekt.

prisen for vand i 2009 kan altså beskrives med funktionen

f(x)=34,15*x+581,25


Svar #6
25. august 2012 af khalidamar (Slettet)

Mange tak skal du have, kan du tilfældigvis hjælpe mig med næste opgave også

 

For hillerød beskrives den tilsvarende sammenhæng ved formlen

 

y = 49,38x + 308,75

hvor x er er vandforbruget målt i  (kubikmeter) og y er den samlede udgift i kr

b) hvor stort skal vandforbruget være for at en forbruger i holsterbro skal betale mindre end en forbruger i hillerød.

 

Jeg har selv tegnet begge grafer i TI interactiv og så tænker jeg at det må være lige ved skæringspunktet mellem de to hvor den graf for hillerød begynder at overstige grafen for holsterbro? men er der en anden regnemetode :S


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. august 2012 af nielsenHTX

#6 din tankegang er korrekt. matematisk findes punktet ved at sætte de to ligninger lig med hinanden og så isolere x, altså

34,15*x+581,25=49,38x + 308,75 find x

 


Svar #8
25. august 2012 af khalidamar (Slettet)

helt sikkert!! du redder min dag hehe :D


Skriv et svar til: HJÆLP!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.