Matematik

differensligning

25. august 2012 af ogonanime (Slettet)

Hej har lidt problemer med denne opgave.

Ved simpelthen ikke hvordan jeg skla bære mig ad.

Håber nogen kan hjælpe!:)

På forhånd tak.

Betragt følgende differensligningssystem:

xt+1 = −xt − 5 yt + 2, 3
yt+1 = 4 xt + 2yt − 4 , 33
for t = 0,1,2,... .

Bestem de konstante løsninger til systemet.

 

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2012 af SuneChr

Reducér begge ligninger ved at samle alt på venstre side og lad højre side være lig med nul.

Multiplicér første ligning med 2 og læg de to ligninger sammen.

Løs denne m.h.t. (yt)


Svar #2
25. august 2012 af ogonanime (Slettet)

Jeg kan ikke rigtig følge din tankegang..

Er du sikker på , at man ikke kan løse den ved en form for matrixregning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august 2012 af SuneChr

Jo. Opstil ligningerne

2t·x  +  5t·y  =  1,3

4t·x  +    t·y  =  5,33

og løs dem m.h.t. x og y .


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2012 af SuneChr

Vedhæftet

Vedhæftet fil:Ligningssystem.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. august 2012 af peter lind

#3 Du har misforstået opgaven fordi den ikke er klart beskrevet. t og t+1 er indeks.

Omskriv den første ligning til xt+2 = -xt+1 -5yt+1 +2,3.

Fratræk 2 gange den oprindelige ligning fra dette. Det giver

xt+2 -2xt = -xt+1 + 2 xt -5yt+1 +10yt +2,3 - 2*2,3

Du kan nu bruge den anden ligning til at eliminere y'erne, så du har en anden ordens differensligning i x alene


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er helt korrekt et differensligningssystem:

xt+1 = xt - 5yt + 2,3

yt+1 = 4xt + 2yt - 4,33 .

I opgaven bliver man bedt om at bestemme de konstante løsninger til systemet, dvs. der gælder de ekstra betingelser

xt+1 = xt = x, og yt+1 = yt = y , t = 0,1,2,...

Man skal derfor her løse ligningssystemet

x = x -5y + 2,3

y = 4x + 2y -4,33 ,

dvs

y = 2,3/5 og x = (4,33 - y)/4

 


Svar #7
25. august 2012 af ogonanime (Slettet)

Tusind tak for hjælpen.:)

Det var en stor hjælp, for havde ikke styr på xt+1=xt=x

 

 

Skriv et svar til: differensligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.