Kemi

molaritet og vægtprocent

26. august 2012 af christian0710 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg har et spørgsmål, ikke til løsningen af denne opgave, men til formlen c = (p/100)·d/M

 

hvis vi har en 35 vægt% svovlsyre med densitet 1,260 g/mL og skal finde ud af hvor stort rumfang V af svovlsyre vi skal bruge til at fremstille 1.00L 1 Molær koncentration. Hvordan er man så kommet frem til denne formel for udregning?? 


                       c = (p/100)·d/M

Jeg troede at koncentration var c=b/V men hvordan er den blevet udvidet til    c = (p/100)·d/M ??       

Er det en formel man finder i kemibøger?        


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. august 2012 af mathon

             opløsningens masse
             er
                                m = V·d

af denne er de p% massen af det opløse stof

             opløst stof
                              mopløst = (p/100)·(V·d)  

             antal mol opløst stof  = n = mopløst/M = (p/100)·(V·d)/M

             opløsningens molaritet

                              c = n/V = ((p/100)·((V·d)/M) / V

                              c = (p/100)·d/M


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. august 2012 af mathon

for
     en 35 vægt% svovlsyre med densitet 1,260 g/mL

haves
             c = 0,35·(1260 g/L) / (98,077 g/mol) = 4,5 M

til beregning af svovlsyrefremstillingen

                 V·(4,5 mol/L) = (1,0 L)·(1,0 mol/L)

                 V = (1,0 L)·((1,0 mol/L)/(4,5 mol/L))

                 V = (1,0 L)·(0,2222) = 0,2222 L = 222,2 mL

                 


Svar #3
26. august 2012 af christian0710 (Slettet)

Hej Mathon, tak for dit svar. Jeg tror bare det er m = V·d  Hvordan kom du frem til den?
kan godt se at den virker men har aldrig set formlen før. 


Svar #4
26. august 2012 af christian0710 (Slettet)

Ahh LOL, ja selvfølgelig. Tror lieg jeg trængte til at få luftet hovedet. Nu kan jeg se det. MAnge tak :D 


Svar #5
26. august 2012 af christian0710 (Slettet)

Lige et sidste spørgsmål for at se om jeg har forstået opgaven.

Vil det sige at m = V·d er hele opløsningens samlede masse (vand + svovlsyre) og når der står 

"en 35 vægt% svovlsyre har massefylden 1.260 g/mol" så vil det sige at OPLØSNINGENS massefylde er 1.260 g/mol og at Svovlsyrens massefylde er 35% af opløsningens massefylde? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. august 2012 af mathon

 det vil sige at m = V·d er hele opløsningens masse

men

"en 35 vægt% svovlsyre har massefylden 1.260 g/mol" så vil det sige at OPLØSNINGENS massefylde er 1.260 g/mol og at Svovlsyrens massefylde er 35% af opløsningens massefylde?

                                   er forkert


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. august 2012 af mathon

"en 35 vægt% svovlsyre har massefylden 1.260 g/mL" ,så vil det sige at OPLØSNINGENS massefylde er 1260 g/L og at Svovlsyrens masse udgør 35% af opløsningens masse"


Skriv et svar til: molaritet og vægtprocent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.