Matematik

Potens

26. august 2012 af elissa92

Håber, jeg kan få et lille skub.

Jeg har følgende udtryk:

2000 = 6,85 * x1,239

Hvordan er det lige, jeg isolerer x ? 

På forhånd, tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Divider med 6,85 på hver side, og opløft i eksponenten 1/1,239 på hver side.

      x = (2000/6,85)1/1,239

Der er ingen grund til at gå omvejen med logaritmer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2012 af SuneChr

log 2000 = log 6,85 + 1,239·log x

Isolér (log x) og find dernæst x.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2012 af 123434 (Slettet)

Tror du skal have fat på dine logaritmer.

Er det ikke noget med log(a^x)=xlog(a)?


Svar #4
26. august 2012 af elissa92

Er det så korrekt, at jeg skriver:

log x = (log 6,85 + 1,239) / log 2000 ? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke korrekt.


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. august 2012 af SuneChr

# 4 Nej

log x  =  (log 2000 - log 6,85) / 1,239

x er da  10 opløftet i dette udtryk.


Svar #7
26. august 2012 af elissa92

x = 97,67

Men det er bare underligt.. For opgaven lyder:

Tabellen viser sammenhørende værdier af højde og rumfang for en bestemt serie af karafler:

Højde (cm)               5   ,    10   ,    15      ,      20       ,     25       ,     30

Rumfang(cm3)       20  ,  157   ,   530    ,   1256    ,   2453      ,    4239

I en model antages det, at sammenhængen mellem højde og rumfang kan beskrives ved funktion af tpen:

V(x) = b * xa

Jeg har så fundet a og b, og bestemt forskriften for V:

V(x) = 6,85 * x1,239

Opgaven lyder så: Bestem højden af en karaffel, der skal kunne rumme 2000 cm3

Når jeg så indsætter 2000 i stedet for y, får jeg x = 97,67, og kigger vi på tabellen ovenfor, passer det jo ik helt, at højden er 97,67 cm, når rumfang er 2000 cm3

 


Svar #8
26. august 2012 af elissa92

x = 97,67

Men det er bare underligt.. For opgaven lyder:

Tabellen viser sammenhørende værdier af højde og rumfang for en bestemt serie af karafler:

Højde (cm)               5   ,    10   ,    15      ,      20       ,     25       ,     30

Rumfang(cm3)       20  ,  157   ,   530    ,   1256    ,   2453      ,    4239

I en model antages det, at sammenhængen mellem højde og rumfang kan beskrives ved funktion af tpen:

V(x) = b * xa

Jeg har så fundet a og b, og bestemt forskriften for V:

V(x) = 6,85 * x1,239

Opgaven lyder så: Bestem højden af en karaffel, der skal kunne rumme 2000 cm3

Når jeg så indsætter 2000 i stedet for y, får jeg x = 97,67, og kigger vi på tabellen ovenfor, passer det jo ik helt, at højden er 97,67 cm, når rumfang er 2000 cm3

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7, #8

Det skyldes så, at du ikke har bestemt koefficienterne korrekt.


Svar #10
26. august 2012 af elissa92

Jeg har fundet a ved at sige:

a = x1 - x2√y1 / y2  

a = 5 - 30 √(20 / 4329) = 1,239

b finder jeg ved at sige:

b = y1 / ax1

b = 20/1,2395 <=> b = 6,85


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. august 2012 af SuneChr

Din funktion er ikke korrekt.

Der skal anvendes potentiel regression på talmaterialet.

f(x)  =  0,1616·x2,9905  passer bedre.

Vedhæftet

Vedhæftet fil:SECC SP 2608122004.PNG

Svar #12
26. august 2012 af elissa92

Hvordan finder jeg så a og b? Er det ikke rigtige formler, jeg har benyttet mig af?


Brugbart svar (1)

Svar #13
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man laver regression med en potensfunktion til tabellens data. I Excel finder jeg

b = 0,1616 og a = 2,9905 .

Hvis man i stedet benytter tabellens yderpunkter, som du har gjort, finder man

(x2/x1)a = y2/y1 , dvs

(30/5)a = (4239/20) ,

og dermed

a = log(4239/20) / log(6) = 2,989436

og dermed b = 20/(52,989436) = 0,162744


Svar #14
26. august 2012 af elissa92

Okay, hvilken formel bruger du så for at finde b ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Man bruger, at y = b · xa . Når man har bestemt a, indsætter man værdierne for x og y fra et datapunkt og isolerer b.


Skriv et svar til: Potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.