Matematik

Uforkortelige brøker

29. august 2012 af ukendtttt (Slettet)

Jeg har et problem, skal angive følgende som uforkortelige brøker, har regnet de fleste, men de sidste kan jeg ikke finde ud af, håber nogle vil hjælpe mig og evt også skrive mellemregninger så jeg forstår hvad jeg skal gøre.

3/5 - 5/3 

5/2a + 3/4a 

13/3 - 1/6 

3/2a - 2/3a

7/3x - 5/6 


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. august 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Du må altid gange med det samme tal i nævner og tæller siden 2/1 = 2*2/(2*1) = 4/2 = 2

Det samme gælder for division. Så den første har en fællesnævner 15:

3*3/(5*3) -5*5/(3*5) = 9/15 - 25/15 = -16/15

Kan du dividere med noget der gør den pænere? Nej ikke lige her.


Svar #2
29. august 2012 af ukendtttt (Slettet)

tusinde tak for hjælpen!
Men jeg kan desværre stadigvæk ikke regne de sidste 4 ud.. jeg står af når de begynder at tage bogstaver med i det. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. august 2012 af mathon

 

                 5/(2a) + 3/(4a)                  første brøk forlænges med 2

                 2·5/(2·2a) + 3/(4a)

                10/(4a) + 3/(4a) = 13/(4a)

 

               


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. august 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Okay, men som udgangspunkt, så forestil dig at bogstaverne er tal, vi ved bare ikke hvilke endnu.

Så hvis vi har fx a/a så giver det 1

Men har vi 3/a så kan den ikke forkortes mere for vi kender ikke a.


Svar #5
29. august 2012 af ukendtttt (Slettet)

Okay, det var til stor hjælp, tak for det! men jeg forstår bare ikke hvordan man kommer frem til hvad det skal forlænges med?? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. august 2012 af mathon

                             divider nævneren op i fællesnævneren,
                             så har du, hvad der skal forlænges med


Svar #7
29. august 2012 af ukendtttt (Slettet)

men man finder jo først ud af fællesnævneren når man har forlænget det? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. august 2012 af mathon

     nej inden


Svar #9
29. august 2012 af ukendtttt (Slettet)

okay, jeg prøver. Tak for hjælpen 


Svar #10
29. august 2012 af ukendtttt (Slettet)

er der ikke en der vil forklare 

13/3 - 1/6 

3/2a - 2/3a 

og 7/3x - 5/6 

 

?? tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #11
29. august 2012 af mathon

13/3 - 1/6                    FN = 6

3/(2a) - 2/(3a)            
FN = 6a        

og 7/(3x) - 5/6            
FN = 6x

 

 

det gentages:
                             divider nævneren op i fællesnævneren,
                             så har du, hvad der skal forlænges med

 


Svar #12
29. august 2012 af ukendtttt (Slettet)

Så forstår jeg det, jeg forstod bare ikke hvordan man fandt fællesnævneren! tak for det. 


Skriv et svar til: Uforkortelige brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.