Kemi

pH-værdier

08. september 2005 af kuerten15
Hvordan finder man pH i: 0,010 M HCOOH.
Jeg er helt lost.. plz hjælp

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2005 af IBM (Slettet)

Methansyre har pKs 3,75; hvad siger det om syren?

Svar #2
08. september 2005 af kuerten15

At det forholdsvis er en middelstærk syre..

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2005 af IBM (Slettet)

Ja, så derfor skal du bruge formlen til beregning af pH i middelstærke syreopløsninger.

Svar #4
08. september 2005 af kuerten15

Ja oki. Det har jeg også prøvet:

pH =-log[(-Ks+/(Ks^2+4*Ks*cs)^(1^2))/2]

Ks = 10^3,75 = 5623,4 og cs = 0,010 M

og hvis jeg indsætter tallene får jeg:

pH = 2,00.

Men facit skal give 2,88.

Kan du se fejlen?

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. september 2005 af IBM (Slettet)

Ks = 10^-pKs

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. september 2005 af IBM (Slettet)

Ved formlen for middelstærke syrer giver pH 2,90, mens facit, 2,88, er opnået ved brug af formlen for svage syreopløsninger. Brugen af denne er lettest, men brugen af den anden er mest rigtig i dette tilfælde.

Svar #7
08. september 2005 af kuerten15

Nu får jeg pH = 2,90.

Ks = 10^-3.75 = 1,778*10^-4

Jeg er da kommet tættere på facit, hehe..

Svar #8
08. september 2005 af kuerten15

Okay...

Men mange tak for hjælpen...

Svar #9
08. september 2005 af kuerten15

Har lige et andet spørgsmål, hehe..

Hvordan finder man pH i 2*10^-9 M HI, når pKs = -9?

Brugbart svar (0)

Svar #10
08. september 2005 af frodo (Slettet)

#9: HI er en stærk syre, hvilket uden tvivl ses af pKs.. Da er pH=-log(cs)

Brugbart svar (0)

Svar #11
08. september 2005 af frodo (Slettet)

havde ikke set den lave koncentration..
se:
https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=122881

Skriv et svar til: pH-værdier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.