Kemi

pH-værdier

08. september 2005 af kuerten15
Har lige et andet spørgsmål, hehe..

Hvordan finder man pH i 2*10^-9 M HI, når pKs = -9?

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2005 af IBM (Slettet)

pKs er -9,5 og det svarer til en stærk syre, der reagerer fuldstændigt i vandig opløsning.

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. september 2005 af IBM (Slettet)

Men det er godt nok ikke meget HI.

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2005 af IBM (Slettet)

Hvis det er den sande koncentration, er du nødt til at tage højde for vands autoprotolyse.

Svar #4
08. september 2005 af kuerten15

Nej.. det er en meget lille opløsning.

Hvilken formel skal man så bruge?, det er vel ikk:

pH = -log(cs) ?

Svar #5
08. september 2005 af kuerten15

Hva gør man så??, hvis man altså skal tage højde for vands autoprotolyse..

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. september 2005 af IBM (Slettet)

Vand bidrager med en oxoniumionkoncentration på 10^-7M. I vandig opløsning reagerer HI fuldstændigt med vand, hvorfor den HI bidrager med 2*10^-9M H3O+. pH bliver da neutral:

pH = -log(10^-7M+(2*10^-9M)) = 7,00

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. september 2005 af IBM (Slettet)

Formlen pH=-log(cs) virker ikke, når syrens formelle konc. er mindre end 10^-6M. Mindre koncentrationer gør, at man ikke kan se bort fra autoprotolysens bidrag til H3O+-koncentrationen.

Svar #8
08. september 2005 af kuerten15

Mange tak igen..

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. september 2005 af frodo (Slettet)

det er korrekt, at man skal tage højde for vands autoprotolyse, men bestemt ikke ved at lægge 10^(-7) til! Ligevægten forskydes jo som følge af dissociationen af HI.

Brugbart svar (0)

Svar #10
08. september 2005 af frodo (Slettet)

har du fået opgaven i gymnasiet??

Har i haft om opløsninger af syrer med så lave koncentrationer?

Man ender op med en tredjegradsligning, bare så I ved det

Skriv et svar til: pH-værdier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.