Matematik

Løsning af ligningssystem

01. september 2012 af camilla_jensen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Hvordan kan jeg finde værdierne for x,y,z,t i følgende system.

 

0,6x+0,1y+0,2z+0,1t=x

0,1x+0,7y+0,2z+0,3t=y

0,2x+0,1y+0,5z+0,1t=z

x+y+z+t=1

 

Jeg ved, at svaret er (x,y,z,t)=(0,2414   0,3851   0,2069   0,1667), men jeg ved ikke hvordan jeg kommer frem til det....

Håber nogen kan hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2012 af nielsenHTX

Systemet er lineært så du kan lave gauss jorden elimination.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. september 2012 af peter lind

Første skal  du flytte højre sider i de 3 første ligninger over på venstre side. Dernæst bruger du lige store koefficienters metode til at eliminere variablene så du ender med en ligning med 1 variabel. Hvis du vil starte med at eliminere x kan det gøres ved at trække 0,6*sidate ligning fra den første, 0,1 gange den sidste ligning fra den anden ligning og 0,2* sidste liggning fra den 3. ligning

Hvis du i stedet vil eliminere t sker det ved at trække 0,1*den sidste ligning fra den første og 3. ligning og 0,3* sidste ligning fra den anden ligning

Efter det har du reduceret det til 3 ligninger med 3 ubekendte + en fjerde ligning. Reducer på samme måde  3 ligninger til 2 ligninger med 2 ubekendte. o.s.v


Svar #3
01. september 2012 af camilla_jensen (Slettet)

Kan jeg ikke sætte det op som en matrix og så lave reduceret række echelon form? Men hvordan skal matricen se ud?


Svar #4
01. september 2012 af camilla_jensen (Slettet)

Hov, nu fandt jeg ud af det. Tusind tak for hjælpen.

God weekend :)

 


Skriv et svar til: Løsning af ligningssystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.