Kemi

Donnan-ligevægt

01. september 2012 af 1g (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, her et spm. jeg har brugt lang tid på:

En membran adskiller to lige store rum (Rum 1 og Rum 2). Membranen er frit permeabel for vand, Na+ og Cl-, medens mannitol ikke kan gå gennem membranen. Opstillingen er konstrueret, så Rum 1 og Rum 2 ikke kan ændre volumen. Temperaturen er 293 K.

Til tiden = 0 tilsættes 10 mM mannitol og 5 mM NaCl til Rum 1 ([NaCl]1 = 5 mM). Samtidig tilsættes NaCl til Rum 2, så [NaCl]2 = 10 mM.


1. Hvor stor er den hydrostatiske trykforskel (P1-P2) ved indtrådt ligevægt?

Altså jeg ved, at ved ligevægt gælder: hydrostatiske trykforskel = osmotisk tryk. Så der er ingen trykforskel. 

Men jeg forstår bare ikke hvorfor? Rum 1 må da have et højere tryk end rum 2 pga. 10 mM mannitol?


Skriv et svar til: Donnan-ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.