Matematik

Reducere

01. september 2012 af Maksilkemi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen, jeg har siddet og kæmpet med denne opgave, hvor jeg skal reducere dette udtryk log(10^x/10^y)/(x^2-y^2). 

Jeg er kommet frem til (log(10^x)-log(10^y))/(x^2-y^2), men har svært ved at komme videre, er der nogen som kan hjælpe? på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Faktoriser nævneren (x2-y2) ved at benytte en kendt kvadratsætning. Benyt regneregler for logaritmer til at forenkle tælleren. Benyt, at log(x) og 10x er hinandens omvendte funktioner. Forkort til sidst en fælles faktor i tæller og nævner. Jeg går ud fra, at der er tale om

log(10x/10y) / (x2-y2)


Svar #2
01. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Altså der er tale om log(10^x/10^y)/(x^2-y^2), og nu via din hjælp er jeg kommet frem til (log(10^x)-log(10^y))/((x-y)*(x+y)), men forstår ikke hvad der skal gøres nu


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. september 2012 af Krabasken (Slettet)

log(10x/10y) / (x2-y2) = log(10(x-y)) / ((x+y)*(x-y)) = (x-y) / (x+y)*(x-y)) = 1 / (x+y)

;-)


Svar #4
02. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Krabasken, kan du evt. fortælle hvad du bruger de forskellige steder, da jeg ikke forstår hvad og hvordan du kommer frem til tælleren osv


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man benytter grundlæggende regneregler for logaritmer og potenser, samt at log(10x) = x for alle x.

an / am = an-m

Man har så

log(10x/10y) / (x2-y2) = log(10x-y) / ((x+y)(x-y)) = (x-y) / ((x+y)(x-y)) = 1 / (x+y) , for x ≠ y .


Svar #6
02. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Jeg forstår godt første og anden led, men forstår ikke hvordan log(10x-y) bliver til (x-y)


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. september 2012 af Krabasken (Slettet)

Hvis du starter med at kigge på størrelsen 10^x / 10^y, siger potensreglerne, ar det er = 10^(x-y)

Og logaritmen til 10  i et tal er = tallet.

Altså har vi, at T = x-y

Kvadratsætningerne siger, at (x+y)*(x-y) = x^2 - y^2

Derfor osse omvendt, så N bliver (x+y)*(x-y)

Og så er det bare at forkorte (x-y) ud . . .

okay ?   ;-)
 


Svar #8
02. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Jamen det forstår jeg godt, men det eneste jeg stadig ikke forstår er det med logaritmen til 10  i et tal er = tallet. Altså jeg sidder og kigger på min bog, og kan ikke se en logaritme regneregl for din påstand, så er forvirret


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. september 2012 af Krabasken (Slettet)

log(x) er den omvendte funktion til 10^x, så de "ophæver hinanden"  ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det følger af, at log(x) og 10x er hinandens omvendte funktioner. For ethvert x er log(10x) = x .
Ligesom der gælder ln(ex) = x .


Svar #11
02. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Hold da helt op, hvor er jeg blind, forstår det udmærket godt nu. Jeg siger tusind tak for jeres tid :) 

Har endnu et spørgsmål angående en opgave, som jeg ikke decideret vil have hjælp med, men bare et lille spark til hvordan jeg fortsætter..  jeg giver oplysningerne til opgaven: jeg har en eksponentielt voksende funktion, hvor f oplyses at grafen går igennem f gennem punkterne A(16, 1000) og at min funktionsværdi vokser med 15.2%, når x øges med x? Kan i give mig et lille spark, da jeg ikke ved hvordan jeg skal bestemme en forskrift for f udfra A(16,1000).. 
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

"når x øges med x"?? Antag at der menes "når x øges med p".

Forskriften er f(x) = b · ax . Oplysningen om punktet A(16 , 1000) giver én oplysning.

b · a16 = 1000   .

Desuden ved man, at

(f(x+p) - f(x)) / f(x) = 0,152 , dvs

ap = 1,152


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. september 2012 af Krabasken (Slettet)

f(2x) = f(x) * 1,152
---------------------------------
1000 = b * a^16

1152 = b * a^32

Dividér den nederste med den øverste, så forsvinder b og du kan finde a
 


Svar #14
02. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

#13


f(2x) = f(x) * 1,152
---------------------------------
1000 = b * a^16

1152 = b * a^32

Dividér den nederste med den øverste, så forsvinder b og du kan finde a


Ja kan godt se det nu, at jeg kan via at dividere disse 2 finde a, men undrede mig over hvor du får a32 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. september 2012 af Krabasken (Slettet)

x var 16

2x er da 32


Svar #16
02. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Kan det passe at a = 1.008882944 og b = 868.0555523?  og forskriften vil derfor blive f(x) = 868.0555523*1.008882944^x


Svar #17
02. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Jo det ved jeg godt, men altså hvorfor gange med 2? og faktisk forstår jeg slet ikke dette: f(2x) = f(x) * 1,152


Brugbart svar (0)

Svar #18
02. september 2012 af Krabasken (Slettet)

Tjek det selv ved at indsætte 16 og 32


Brugbart svar (0)

Svar #19
02. september 2012 af Krabasken (Slettet)

hvis x = 16 og "x øges med x", som du selv skriver i opgaveformuleringen, bliver den da x + x = 2x = 32


Svar #20
02. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Tusind tak, det ser ud til det er rigtigt, men vil du være sød og forklare med det der med f(2x) = f(x) * 1,152, vil nemlig gerne forstå alt hvad jeg fortager mig, så jeg lærer det :)


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.