Dansk

Analyse og fortolkning!! Litterær artikel

04. september 2012 af unefillee (Slettet) - Niveau: A-niveau

Heejsa ! har denne stil for til mandag i dansk. og vil bare vide om der er nogle der vil hjælpe mig med det. Det er om salmen "Dend Fierde Aften-Sang" (fra Aandelige Siunge-Koors Første Part, 1674.)
Mange tak, hvis I svarer :-) Bare skriv med det samme tak, da jeg hurtigst muligt gerne vil have den lavet, da jeg har et engelsk-essay for til fredag..


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2012 af flod-tusse (Slettet)

Start ud med at skrive en ahlv side om forfatteren eller genren

og analyser derefter opbygning -> hvor mange strofer, vers osv

Find tema/budskab - hvad vil forfatteren sige med denne sang?

og er der nogle symboler? - det kan fx være farver, ting el.lign


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. september 2012 af pilgaard1992 (Slettet)

Hejsa :)

Du starter med en lille indledning hvor du præsentere temaet og salmen. 

Kommer du med handlingen, hvor du fortæller om hvad den handler om og analysere den.

Husk det skal være en flydende tekst. Den må ikke stå i punktform og du skal ikke vise dit eget synspunkt før du kommer til din vudering af digtet.

 

Har en analysemodel her til digte som også bliver brugt til sange, salmer osv.

1. Titel?

2. Forfatter?
(Kender du noget til forfatteren? Søg evt. oplysninger om ham/hende!)

3. Hvilken type digt er det?

4. Lyrisk? (=Med følelser?)

5. Episk? (=fortællende?)

6. Dramatisk? (= alvorlig handling?)

7. Hvornår er digtet skrevet?

8. Hvordan er digtet udformet?
(Strofer? Rim? Linjer?)

9. Handling?
(Giv et referat med dine egne ord! Kronologisk? Springende i tid? Flash back?)
Hvilken slags rim er der i digtet?
(Parrim? Krydsrim? Omsluttende rim? Bogstavrim?)

10. Tid?
(Historisk tid? Hvor lang tid strækker handlingen sig over?)

11. Sted?
(Hvor foregår handlingen?)

12. Miljøkarakteristik?
(Bolig? Mennesker? Samfund?)

13. Personkarakteristik?
(Hoved- og bipersoner? Statister? Alder? Udseende? Job?
Væremåde? Holdninger? Selvopfattelse? Din opfattelse
af personen? O.a.)

14. Fortællersynsvinkel?
(Jeg-fortæller? Alvidende fortæller? Indre? Ydre?)

15. Hovedtema?
(Hvad er det vigtigste digtet handler om?)

16. Sidetemaer?
(Hvad handler det også om?)

17. Sproglige virkemidler?
(Tillægsord? Metaforer? Ironi?  Slang? O.a?)

18. Hvilke følelser kommer frem i digtet?

19. Hensigt?
(Hvad er forfatterens budskab? Hvilke personer/handlinger/følelser
repræsenterer positive værdier? Negative?)

20. Hvad er din vurdering af digtet?

21. Fortolkning/perspektivering?
(Modsætninger? Begreber? Hvilke tanker sætter
digtet i gang hos dig? Har du læst, set eller hørt
om emnet før? Hvad er din mening?)


Svar #3
04. september 2012 af unefillee (Slettet)

#1


Start ud med at skrive en ahlv side om forfatteren eller genren

og analyser derefter opbygning -> hvor mange strofer, vers osv

Find tema/budskab - hvad vil forfatteren sige med denne sang?

og er der nogle symboler? - det kan fx være farver, ting el.lign

 

Mange, mange tak!!! <3


Svar #4
04. september 2012 af unefillee (Slettet)

Mange tak pilgaard1992! Det var venligt af dig at bruge tid, på at hjælpe mig:-)


Skriv et svar til: Analyse og fortolkning!! Litterær artikel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.