Kemi

Reaktionshastigheder vha TI89

04. september 2012 af Roselina (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Sidder med en opgave, jeg har kæmpet vildt med de sidste timer uden resultat!

Ved undersøgelse af reaktionen:

2N2O5(g)→4NO2(g)+O2(g)

fik man resultaterne som er angivet i tabel 1 (brug evt. et CAS-værktøj til løsning af opgaven.

 

Tabel 1:

0s           5,00·10-3M

100s      4,65·10-3M

200s       4,32·10-3M

400s      3,74·10-3M

600s      3,23·10-3M

900s      2,60·10-3M

1200s    2,09·10-3M

1500s    1,68·10-3M

 

a) Tegn på grundlag af måleresultaterne en graf, der viser (N2O5) som funktion af tiden.

Den opgave er der styr på, men!

b) Tegn tangenter til kurven til tidspunkterne 0s, 100s, 600s og 1200s. Beregn reaktionshastigheden til de pågældende tidspunkter.

Jeg benytter TI89 og ANER ikke hvordan jeg skal få den til at tegne den graf, som jeg skal bruge. Kan regne ud at reaktionshastigheden må være tangenternes hældning, men skal jo bruge grafen på maskinen før jeg kan beregne hældningerne, da jeg har erfaret at ligningen ikke lader sig differentiere.

Jeg sidder HELT fast og har virkelig brug for hjælp, da jeg læser flex, og derfor ikke bare kan spørge min lærer.

c) Vi kender nu reaktionshastigheden ved de fire forskellige aktuelle stofmængdekoncentrationer af dinitrogenpentaoxid. Hvilket af følgende hastighedsudtryk

v=k·(N2O5) eller v=k·(N2O5)

passer bedst til forsøgsresultaterne?

Ja, det kan jeg jo ikke besvare endnu, men håber virkelig på hjælp derudefra, da jeg er mega desperat efterhånden!

Mvh.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2012 af mathon

Hvilket af følgende hastighedsudtryk

      v = k·[N2O5]   eller v = k·[N2O5]2

passer bedst til forsøgsresultaterne?           

 

      det gør   v = k·[N2O5]          dvs eksponentiel regression
eller      

           [N2O5 (g)]t = 0,005·0,999273t = 0,005·e-0,0007273·t


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2012 af mathon

detaljer
                  

tid/s         konc/(10-3 M)
0                 5,00


100             4,65

200             4,32

400             3,74

600             3,23

900             2,60

1200           2,09

1500          1,68

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2012 af mathon

ved beregning
       af
                    -(Δ[N2O5]/Δt) / [N2O5] = v / [N2O5]  
fås ca.
                                  k = 7·10-4

hvoraf

                                  v = k·[N2O5]      dvs en 1. ordensreaktion med hensyn til N2O5

                            


Svar #4
05. september 2012 af Roselina (Slettet)

Tak igen! Jeg er nogenlunde med, men du ved ikke om man kan bruge lommeregneren til beregningen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. september 2012 af mathon

{0,100,200,400,600,900,1200,1500} ->L1

{5,4.65,4.32,3.74,3.23,2.6,2.09,1.68} ->L2


               MATH
                         6:Statistics
                              3:Regressions
                                  2:ExpReg

                                      ExpReg L1,L2

dernæst
               MATH
                         6:Statistics
                             8:ShowStat


Svar #6
05. september 2012 af Roselina (Slettet)

Det fungerer ikke for mig.

Jeg går ind i stat/list editor

Taster tallene ind i liste 1 og 2, men finder math under F3, statistics finder jeg ikke og exp regligger i F4, regressions.

Jeg får firkanten op der fortæller mig hvad a og b er for at lave en ligning, men jeg kan ikke få tegnet en graf (eller forstå hvad jeg skal bruge tallene til)?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2012 af mathon

 

         kurven er
                         f(t) = 0,005·0,999273t                                 t er tiden i sekunder

                                                                                             f(t) er den molære koncentration til tiden t

                         f '(t) = 0,005 · ln(0,999273)·0,999273t = -3,64·10-6·0,999273t

                         f '(0) = -3,64·10-6            tangent: y = -3,64·10-6·x + 0,005

                         f '(100) = -3,38·10-6        tangent: y = -3,38·10-6·x + 0,00487

                         f '(600) = -2,35·10-6        tangent: y = -2,35·10-6·x + 0,00464

                         f '(1200) = -1,52·10-6      tangent: y = -1,52·10-6·x + 0,003912

 

                        

                                                 


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. september 2012 af mathon

i øvrigt

                  ln([N2O5]t) = -7,273·10-4·t + ln(0,005)        danner en ret linje


Svar #9
06. september 2012 af Roselina (Slettet)

Hej igen og tusind tak!

Det jeg egentlig bare gerne vil vide er, hvordan jeg får lommeregneren til at tegne den graf?

Mvh. Roselina


Skriv et svar til: Reaktionshastigheder vha TI89

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.