Fysik

Hjælp til Gitterligningen

09. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Ja, jeg ved godt, at spørgesmålet har gentaget sig, men jeg forstår stadigvæk ikke, hvad jeg skal gøre, og mine beregninger ser ud til at være forkerte. Vil I ikke nok forklare mig, hvad jeg skal gøre? Jeg kan jo ikke aflevere en forkert  beregnet fysik opgave til min lærer?

 

Givne størrelser:
Stregerne på gitteret har en indbyrdes afstand på 1,10 mm.

På en skærm i afstanden 6,90 m fra gitteret måles afstanden mellem midterstriben og 2. ordens afbøjningen til 8,1 mm. 

Bestem lysets bølgelængde:

 

Hvordan gør jeg? Please, hjælp?!


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du fik jo løst hele opgaven i din anden tråd. Gå tilbage og fortsæt diskussionen der, hvis der er detaljer i svarene, du ikke forstår.

Se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1232548#1232611


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. september 2012 af peter lind

Jeg tror ikke på den afstand  mellem stregerne. Den er alt for stor til at være brugbar.

Gitterligningen siger d*sin(θn) = n*λ

afbøjningsvinklen finder du ved at se på den retvinklede trekant, der dannes af gitteret, midterpletten og den afbøjede plet. Lav en tegning.

Du kan godt aflevere en opgave med fejl i. Det er der faktisk mange der gør.


Svar #3
09. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#1 Ja, men jeg forstod skam ikke, hvordan man laver 0,000646 om til nanometer?

 

#2 Jeg ved det seriøst ikke. Det var sådan min opgave lød. Jeg har det meget dårligt med at aflevere en opgave, hvor jeg ved, at jeg har fejl. Det er det samme som at aflevere end opgave, hvor man er sikker på, ikke at få 12...


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det drejer sig om at angive enhederne og om at sætte sig ind i betydningen af de forskellige præfikser, der benyttes ved enheder. Her får du

λ = 0,000646mm = 0,000646·10-3m = 646·10-9m = 646nm


Svar #5
09. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Okay, forstår jeg dette korrekt?

0,000646 er i mm.

Ved at gange:  0,000646 * 10-3 bliver det til: 6,46E-7og altså i meter.

Og når jeg ganger dette med 10-9, altså: 6,45*10-9  bliver det til 646 nm

Forstår jeg dette korrekt?

 

Og så er det også den her tråd: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1232842#1233202


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, det er forkert at betragte det som, at der ganges med 10-3 og med 10-9 . Der er tale om sammenhængen mellem de forskellige enheder

1 mm = 10-3 m = 10-3 · 109 nm = 106 nm

Tast et mellemrum efter et link, så det bliver til et hotlink, man kan klikke på

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1232842#1233202

 


Svar #7
09. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#6 Hmm.. Er det her så rigtigt at skrive i en fysik rapport?:

                                                      λ=    0,000646    = 6,457E^(-4)  mm.   =646nm


Skriv et svar til: Hjælp til Gitterligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.