Matematik

HJÆLP

09. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet) - Niveau: B-niveau

Omkostningerne ved at leje en fotokopieringsmaskine er 3.000 kr. i fast leje pr. år og 0,45 kr. pr. kopi for de første 15.000 kopier, og derefter 0,30 kr. pr. kopi.
Angiv en forskrift for funktionen f, der angiver omkostningerne som funktion af kopiantallet.

 

hvordan gør jeg :(((( sidder helt fast


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen f er en stykkevis lineær funktion. Lad x være antallet af kopier.


Svar #2
09. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Hvad vil din første sætning sige.?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er een lineær forskrift for 0 ≤ x ≤ 15000 , og en anden lineær forskrift for x > 15000 :

f(x) = a1·x + b1 , for 0 ≤ x ≤ 15000 ,

f(x) = a2·x + b2 , for x > 15000

Bestem de fire konstanter a1 , b1 , a2 , b2 .


Svar #4
09. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

fatter ingen ting


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg fatter heller ikke, hvad du ikke fatter, så prøv i stedet at forklare, hvad det er, du ikke forstår. Ved du ikke, hvad en stykkevis defineret funktion er?


Svar #6
10. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Nej det ved jeg sådan set ikke :)


Svar #7
10. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Altså hvordan bestemmer man konstanterne


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Konstanterne a1 og a2 er jo priserne pr kopi i de to intervaller. Konstanten b1 er prisen for 0 kopier. Konstanten b2 fastlægges ved, at f(15000) skal være den samme værdi for begge funktionsudtryk.


Svar #9
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Nogen der kan vise mig how to do it 


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Konstanterne a1 og a2 aflæses af oplysningerne i opgaven. Konstanten b1 er den faste leje af kopimaskinen.

f(x) = 0,45·x + 3000 , 0 ≤ x ≤ 15000

Da f(15000) = 9750, fastlægges b2 så ved, at f(15000) = a2·15000 + b2


Svar #11
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Vil du stille og roligt vise mig hvordan du gør?! Du skriver konstanterne a1 og a2 aflæses af oplysningerne i opgaven, jamen hvad så når jeg ikke overhoved ved hvad de r? Det virker måske nemt for dig men villbe ikke opsøge hjælp hvis jeg selv kunne eller havde andre omkring mig. samtidg er jeg ordblind så det tager mig læng at skrive det her og læse. og for at forstå det læser jeg flere gange, men forstår stadig ikke


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Læs opgaveteksten i #0:

"Omkostningerne ved at leje en fotokopieringsmaskine er 3.000 kr. i fast leje pr. år og 0,45 kr. pr. kopi for de første 15.000 kopier"

Deraf aflæser man forskriften for omkostningerne f(x) i kr som funktion af antallet af kopier x:

f(x) = 0,45·x + 3000 , 0 ≤ x ≤ 15000

 


Svar #13
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Men hvad betyder 0 ≤ x ≤ 15000? altså jeg mener... det er jo ikke en del af forskriften? eller..?


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Jo, det betyder, at den angivne forskrift benyttes for 0 ≤ x ≤ 15000 . For x > 15000 gælder en anden forskrift, som man finder efter den angivne forklaring ovenfor.


Svar #15
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Når. Ej.. Men hvilken forskrift glæder så for x > 15000? :s


Svar #16
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Tror det er lettere hvis du lige fortæller mig hvad a1=?, a2=?, b1=? og b2=?


Brugbart svar (0)

Svar #17
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Det er jo forklaret i #3 og #8 og #10. Man benytter den sidste oplysning i opgaven:

"og derefter 0,30 kr. pr. kopi" (dvs. når kopiantallet overstiger 15000).

 

 


Svar #18
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

har stadig ikke opfanget b2, de andre er nok gennemskuet men anyway


Brugbart svar (0)

Svar #19
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Konstanten b2 afpasses, så de to forskrifter har samme værdi for x = 15000.


Svar #20
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

f(x) =  0,30*x+3000

 

er det sådan den lyder???


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.