Kemi

opløselighed

11. september 2012 af nice12 (Slettet)

Hej
Har en opg hvor jeg skal beregne stofmængden af AgBr, der ved 25 grader kan opløses i
a)100 ml vand?? 
b)100 ml 1,0*10^-4 M NaBr

Nogen der kan give et lille hint? Jeg har slået opløselighedsproduktet for AgBr op som er 5,3*10^-13 M^2 men så ved jeg ikke helt hvordan jeg kommer videre


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2012 af mathon

a)
          når den nolære opløseligheden af AgBr ar s           
haves 
                                                       Ag+ (aq)   +   Br- (aq)   --->   AgBr (s)    
molære koncentrationer             s                   s

            

                                                      [Ag+] · [Br-] = Kop

                                                        s     ·   s    = Kop

                                                        s = √(Kop) = √(7,7·10-13 M2) = 8,77·10-7 M

dvs
             der kan opløses 8,77·10-8 mol AgBr i 100 mL vand


Svar #2
11. september 2012 af nice12 (Slettet)

Hvordan kom du frem til 7,7·10-13 M2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2012 af mathon

                            opslag i kemisk DaTAbog


Svar #4
11. september 2012 af nice12 (Slettet)

okay, men hvordan løser jeg så b)? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. september 2012 af mathon

b)

            
                                              [Ag+] · [Br-] = (7,7·10-13 M2)

                                              [Ag+] · (10-4 M) = (7,7·10-13 M2)

                                              [Ag+] = (7,7·10-13 M2) / (10-4 M) = 7,7·10-9 M
 

det vil i 100 mL 1,0·10-4 M NaBr
sige
                                             n(Ag+) = (0,100 L) · (7,7·10-9 mol/L) = 7,7·10-10 mol
ækvivalerende
                                             7,7·10-10 mol AgBr

konklusion:
                               
der kan opløses 7,7·10-10 mol AgBr i 100 mL 1,0·10-4 M NaBr            

................

i ovenstående beregning er der set bort fra den yderst ringe mængde Br-, der tilsættes opløsningen
ved tilførsel af
7,7·10-10 mol AgBr
 


Svar #6
11. september 2012 af nice12 (Slettet)

okay tak for hjælpen! :) 


Skriv et svar til: opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.