Kemi

mængdebergning..

12. september 2012 af radioactive (Slettet) - Niveau: B-niveau

"Jern(II)oxid kan reagere med carbon efter følgende reaktionsskema:
FeO(s) + C(s) ? CO(g) + Fe(s)
Ved et eksperiment blandes 100 g FeO med 50 g C.
a) Vis ved beregning, at 100 g FeO ikke er ækvivalent med 50 g C.
b) Beregn massen af den mængde CO, der teoretisk kan dannes ved den viste reaktion, idet man blander 100 g FeO med 50 g C.
c) Hvor stort er volumenet af den dannede mængde CO(g), idet trykket er 1,018 bar, og temperaturen er 525 oC. A
d) Bestem massen af den mængde C, der er tilbage efter endt reaktion."
 

Jeg kan ikke komme videre fra opgave b... Hjælp hjælp hjælp!! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2012 af mathon

c)

                       der dannes 1,39 mol CO

                        V = ( (1,39 mol)·(0,083 bar·L/(mol·K))·((273+525) K) ) / (1,018 bar)


Svar #2
12. september 2012 af radioactive (Slettet)

hov, mener jeg ikke kan finde ud af b'eren.. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2012 af mathon

du skulle have udtrykt dig:
                                                  "Jeg kan ikke komme videre fra begyndelsen af opgave b"

 

b)

        M(FeO) = sum({1,1}*{55.847,15.999}) g/mol = 71.846 g/mol

        M(CO) = sum({1,1}*{12.011,15.999}) g/mol = 28,01 g/mol

 

                                                       FeO (s)     +     C (s)     --->    CO (g)     +     Fe (s)
ækvivalente mængder                    1 mol               1 mol             1 mol
                                                      71,846 g        12,011 g         28,01 g
aktuelle mængder                           100 g               50 g                


en forholdsberegning
viser, at
                                                  k1 = (100 g) / (71,846 g) = 1,39

                                                  k2 = (50 g) / (12,011 g)  = 4,16    

           dvs
                        C er i overskud

                        den teoretisk dannede masse af CO ud fra 100 g FeO og 50 g C
             er
                                                 m(CO) = k1·(28,01 g) = 1,39·(28,01 g) = 38,93 g

 


Skriv et svar til: mængdebergning..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.