Kemi

Ligevægtsbrøken

12. september 2012 af RYETAYET (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle. Jeg sidder her og prøver at få styr på ligevægtsbrøken.

Jeg kan som det allerførste ikke forstå, hvad "den skal vise"?

Ellers er mit spørgsmål:

hvis vi har en ligevægtsbrøk med disse stoffer:

K=[CO] [H2]3 / [H2O] [CH4]

hvordan kan må få en værdi ud af denne brøk? Hvordan skal jeg få "et tal" ud af denne brøk?

 

Det her er på ingen måder en aflevering eller opgave som skal laves. Jeg forbereder mig bare til mit kommende studie, og har ikke så meget styr på kemi  :(

Håber i vil hjælpe.


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. september 2012 af HansAndersen86 (Slettet)

Hvis du vil indsætte værdier istedet for molekylerne, så skal du slå reaktionsenthalpierne op for hvert enkelt molekyle, i et opslagsværk.

Deri vil enthalpierne være stillet op i en tabel for forskellige temperaturer. Dermed kan du indsætte værdier for hver enkelt temperatur og finde ud af om reaktionen favoriserer produktsiden eller reaktantsiden, alt afhængig af om K bliver stor (produktsiden favoriseres) eller lille (reaktantsiden favoriseres).

I øvrigt kan det lige nævnes at den reaktion du nævner, typisk vil have fokus på den modsatrettede reaktion, altså:

CO + 3 H2 --> H2O + CH4

så K vil ligne

K=[H2O] * [CH4] / [CO] * [H2]3

 

Håber det hjælper.


Svar #2
12. september 2012 af RYETAYET (Slettet)

Jeg prøver at forstå det du har skrevet. 1000 tak for dit svar.

Vil du give et eksempel på sådan et almindelig ligevægtsberegning, hvor man kommer frem til et tal?

Altså nærmest sådan en lille 'opgaveeksempel', hvor du viser hvad ethalpien er for de forskellige molekyler og medregner enhederne.

Håber du vil hjælpe igen.

:)


Brugbart svar (2)

Svar #3
12. september 2012 af HansAndersen86 (Slettet)

Jeg kom vidst til at vrøvle lidt før. Du skal bruge koncentrationer af de enkelte komponenter og ikke enthalpier.

Lad os antage at du ved 25 grader celsius (298K), har følgende koncentrationer:

CO: 1 mol
H2: 3 mol
H2O: 1mol
CH4: 1 mol:

Derved bliver din K = (1*1)/(3^3*1) = 1/9 ==> K er meget lille, altså favoriseres reaktantsiden = der udvikles ikke meget produkt.

Lad os så antage at du ved 573 K (300 grader celsius) har flg koncentrationer:

CO: 0,01 mol
H2: 0,3 mol
H2O: 2,5 mol
CH4: 2 mol

Da vil din K=(2*2,5)/(0,01*0,3^3)=5555 ==> produktsiden favoriseres.

 

Da kan man konkludere at reaktionen forløber bedst ved højere temperaturer.

 

Håber det hjælper.
 

 


Svar #4
23. september 2012 af RYETAYET (Slettet)

Tak for det!! Det hjalp meget! :D


Skriv et svar til: Ligevægtsbrøken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.