Matematik

Nulpunkter

13. september 2012 af tottemusen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej matematik-nørder! (Ikke noget negativt!) 
 

Jeg søger meget hjælp til min aflevering til at beregne nogle nulpunktur! 

3x *(x-5)2 = 2*(x-5)

og

7*(x2+3)2 = (x2-1)

og

x2*(x2+4)+3*(x2+4)=0

og

x2*(x2-1)=9*(x2-1)  

 

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2012 af mathon

 

umiddelbart ses
at for
                                        3x *(x-5)2 = 2*(x-5)3     x = 5 er en rod

        efterfølgende divideres for x ≠ 5 med (x-5)2 på begge sider


              

                     3x = 2(x-5)   og  x ≠ 5

                      3x = 2x-10   og  x ≠ 5

                      x = -10  

samlet
                      x = -10   v   x = 5

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Den første ligning kan også løses direkte ved at benytte nulreglen:

3x·(x-5)2 = 2·(x-5)3 , dvs

2·(x-5)3 - 3x·(x-5)2 = 0 , eller

(x - 5)2 · (2(x-5) - 3x) = 0 , eller

(x - 5)2 · (2x -10 -3x) = 0 , eller

(x - 5)2 · (-x -10) = 0 , dvs

x-5 = 0 ∨ -(x+10) = 0

De to sidste ligninger kan løses på tilsvarende måde. Ligning 2 løses som en 2.-gradsligning i x2 .


Skriv et svar til: Nulpunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.