Matematik

Binormialfordeling - faktultetskoeficienten

14. september 2012 af luccasophiestar (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! 

Jeg skal bruge formlen 

n!/r!(n-r)!*p^r*(?1-p)?^(n-r) 

til at indtegne en binormialfordeling fra et terningsforsøg med 1588 forsøgskast. Jeg kender alle værdier, bortset fra n som jeg er itvivl om. N står for antalsparameteren (antallet af gentagelser af forsøget); men siden jeg kun regner med 20 intervaller, da jeg ikke vil have 1588 stollper i afbilledingen, er jeg i tvivl om jeg skal sætte n til 1588 eller 20? 

Når jeg sætter n til 1588 får jeg et meget mærkeligt tal, jeg ikke umiddelbart kan aflæse (derved tror jeg at det er forkert) 

Når jeg sætter n til 20, får jeg et tal der er meget meget småt. 

 

Sig hvis jeg skal uddybe opgaveformuleringen mere :) 

/Katrine


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. september 2012 af SuneChr

Antal kast i alt i forsøget skal med og er lig med  n = 1588

Du vil så undersøge kun for hvert 79. kast.

Kald sandsynligheden, s, for at hændelsen sker netop p gange ud af de 1588 .

Du skal dermed undersøge for  p =

n - 0·79

n - 1·79

n - 2·79

 ........

n - 19·79

I alt 20 undersøgelser.

Vi har nu

Kn,p·sp·(1 - s)n - p

hvori indsættes de 20 p-værdier og fastholdt n = 1588.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2012 af SuneChr

For at komme så tæt på n = 1588 som muligt  kan du også benytte hvert 83. kast. Dette giver også 20 søjler, nemlig

for undersøge for  p =

n - 0·83

n - 1·83

n - 2·83

........

n - 19·83

I alt 20 undersøgelser.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2012 af SuneChr

# 1   Rettelse.  Annulér # 2

Antal kast i alt i forsøget skal med og er lig med  n = 1588

Du vil så undersøge kun for hvert 83. kast.

s er sandsynligheden for, at den hændelse, du vil undersøge, indtræffer i ét kast. s er konstant ved alle kastene.

Du skal dermed undersøge for  p =

n - 0·83

n - 1·83

n - 2·83

........

n - 19·83

I alt 20 undersøgelser.

Vi har nu for sandsynligheden for, at hændelsen indtræffer netop p gange ud af n.

Kn,p·sp·(1 - s)n - p

hvori indsættes de 20 p-værdier og fastholdt n = 1588.


Svar #4
14. september 2012 af luccasophiestar (Slettet)

men angiver nemlig P ikke sandsynligheden i definationen af bionormalfordelingen (den ligning jeg har skrevet)? 


Svar #5
14. september 2012 af luccasophiestar (Slettet)

- jeg er også ret sikker på at n skal være det samme; da der er gennemgået et eksempel i min grundbog hvori dette er lavet sådan... 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2012 af SuneChr

Jeg har kaldt sandsynligheden s, for overskuelighedens skyld. Men det er lige meget.

Det er sikkert det her, du mener?

Vedhæftet.

Vedhæftet fil:SP SECC 1409121245.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

I så fald skal n stadig være 1588. Men kan din lommeregner overhovedet klare fakultetet af så store tal?

Der findes en approximationsformel for fakultet af store tal.

Dine tal vil blive uendeligt små i alle søjler undtagen omkring middeltallet ns

Forklar evt. opgaven nærmere.


Svar #8
14. september 2012 af luccasophiestar (Slettet)

jeg vedhæfter opgavebeskrivelse; men forsøg ikke at hjælpe mig for meget, da jeg godt vil tænke lidt selv! :-) Det er opgave 3a. 

 


Svar #9
14. september 2012 af luccasophiestar (Slettet)

har jeg mon vedhæftet det nu? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

Du skal bruge n=1588.

Hvis pc/lommeregner evt. ikke kan regne så store værdier af fakultetet skal du bruge een af Stirlings 2 approximerede formel for ! af store tal, som kan findes på nettet. http://da.wikipedia.org/wiki/Fakultet_(matematik)

Du skal ifølge opgaven beregne 19 værdier - ikke intervaller.

Dvs. du skal finde sandsynligheden for r = {...}        altså for at værdien er netop det ønskede...

Husk at formlen hedder      n!/(r!(n-r)!)*p^r*(1-p)^(n-r)   , som er lidt mere korrekt med den ekstra parentes.

 


Brugbart svar (1)

Svar #11
15. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

Du skal bruge n=1588.

Hvis pc/lommeregner evt. ikke kan regne så store værdier af fakultetet skal du bruge een af Stirlings 2 approximerede formel for ! af store tal, som kan findes på nettet. http://da.wikipedia.org/wiki/Fakultet_(matematik)

Du skal ifølge opgaven beregne 19 værdier - ikke intervaller. (opgaven virker lidt uklar om dette?)

Dvs. du skal finde sandsynligheden for r = {...}  ?      altså for at værdien er netop det ønskede P(x=r) ...?

Husk at formlen for x=r hedder      n!/(r!(n-r)!)*p^r*(1-p)^(n-r)   , som er lidt mere korrekt med den ekstra parentes.

Den teoretiske værdi i opg 3b for den første af de 19, altså 122, giver 0.01047,

( hvis man bruger at p=19 / 216.)

Kumuleret giver denne 0.06179, hvis man ser på P(x≤122).

 


Skriv et svar til: Binormialfordeling - faktultetskoeficienten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.