Matematik

Hældningskoefficient

16. september 2012 af klovnen123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er givet ved

 

f(x)=(1/2x)+(2/x)-1

 

1. Bestem koordinaterne til det punkt, hvor grafen for f har en vandret tangent. 

Den opgave har jeg fået til P(2;1), og det er jeg ikke helt sikker på. Så det ville være rart, hvis der er nogen, som vil tjekke efter. 

2. Undersøg om grafen for f tangent til grafen har en tangent med hældningskoefficientenen 1/2. 

Denne opgave har jeg svært ved. Håber, der er nogen, som kan hjælpe.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2012 af jnl123

hvis man siger

f'(x) = 1/2

så får man

1/2 - 2/x^2 = 1/2

 

altså 1/2 er lig 1/2 minus et tal som ikke er lig 0


Svar #2
16. september 2012 af klovnen123 (Slettet)

Jeg forstår ikke helt, hvad du mener.

Jeg har fået opgaven til at give x=2. 

Og hvorfor skal x give 0?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2012 af jnl123

er det:

f(x) = (1/2)*x + 2/x -1

?

 

hvad bliver din f'(x)?


Svar #4
16. september 2012 af klovnen123 (Slettet)

Det er: f(x) = (1/2)*x + 2/x -1.

Og min f'(x) er: (1/2)-(2/x^2)

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. september 2012 af jnl123

ok

hvis man sætter f'(x) = 1/2      (der hvor f(x) har hældning = 1/2):

 

(1/2) - (2/x^2) = (1/2)

 

må x være 0?

kan ligningen gå op?   (en halv er lig en halv minus et tal)


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Svaret i #1 drejer sig om det sidste spørgsmål 2. Svaret i #2 drejer sig om 1., og det svar er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. september 2012 af SuneChr

# 8

# 7 annulleret, da der sneg sig en fejl ind. Sorry.


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Med

f(x) = (1/2)x + (2/x) -1

har ligningen f '(x) = 0 da ellers en god løsning.


Svar #9
16. september 2012 af klovnen123 (Slettet)

Grafen for f er en hyperbel, men jeg forstår ikke hvorfor har f ikke en vandret tangent?

Og hvorfor har f heller ikke en tangent, hvis hældningskoefficient er 1/2?

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. september 2012 af jnl123

#9

den har vandret tangent (i x=2 og x=-2)

den har ikke tangent med hældning 1/2 (som beskrevet i #5)


Svar #11
16. september 2012 af klovnen123 (Slettet)

Godt så.

Grunden til at f ikke har en tangent med hældning 1/2, er det ikke fordi, at ligningen ikke går op. Hvis jeg havde fundet en x-værdi, så havde f haft en tangent med hældningen 1/2, ik'?

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. september 2012 af jnl123

#11

jeps:)

hvis ligningen havde haft en (eller flere) løsning(er) så havde den en tangent med hældning 1/2, og så ville x være der hvor f(x) havde hældning 1/2

at der er ingen løsninger betyder at der er ingen x'er hvor f(x) har hældning 1/2


Svar #13
16. september 2012 af klovnen123 (Slettet)

Mange tak for hjælpen, jnl123:)


Skriv et svar til: Hældningskoefficient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.