Matematik

Ligebenet trekant

16. september 2012 af Firkant (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen.

Jeg vil gerne have hjælp til følgende opgave:

"Kan man lave en ligebenet trekant, hvor de to ens sider har længde 3 cm og arealet af trekanten er 3 cm2? Hvis man kan, hvordan ser den så ud?

Kan man lave flere forskellige?"

Jeg startede med at tegne den, og delte den i halv, hvorefter jeg gav grundlinjen 2 x'er.

Jeg noterede følgende:

Areal = h*x = 3     h=3/x

h2+x2=32  <=>  (3/x)2+x2 = 9   <=>   9/x2 + x2 - 9 = 0

Så begyndte jeg at 'lege' lidt med tallene..

x2 - 9 = 9/x2   <=>   x2(x2-9) = 9   <=>   x4 - 9x2 - 9 = 0

Det ser ud som om den kan faktoriseres, men lige nu kan mit hovede ikke rumme så meget . . .

En hjælpende hånd?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2012 af TorbenA (Slettet)

Din filosofi er OK; men dine ligninger holder ikke. Hvis arealet er 3 og højden er h, gælder

A = 3 = ½·h·g     (1)

hvor g er grundlinien. g findes ved Pythagoras:

(½g)2 + h2 = 32      (2)

Hvis du indsætter g fra arealligningen (1) i ligning (2), får du en 2. gradsligning med h som ubekendt. Spørgsmålet er, om den har nogen positive løsninger.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. september 2012 af peter lind

sæt y = x2. Du har nu en andengradsligning i y. Den kan løses og faktoriseres på sædvanlig måde.


Svar #3
17. september 2012 af Firkant (Slettet)

#1 Jeg prøver lige.

3 = ½hg  <=>  6=hg  <=>  6/h=g

(½*(6/h))2 + h2 = 9  <=>

(6/2h)2 + h2 = 9  <=>

36/4h2 + h2 = 9

Men det volder også besvær.. havde h2 været oppe i tælleren på det første led, havde det været let nok..

#2

x4 - 9x2 -9 = 0

y2  - 9y - 9 = 0

Havde 9 været positiv, ville jeg faktorisere den med det samme.

-(-9)±√((-9)2 - 4*1*(-9))
-------------------------------   =   y
              2*1

9 ± √117
------------   =   y
     2

9 + √117
------------  = y1
     2

9 - √117
------------- = y2
     2

Siden at y = x2 må hver løsning jo kunne give os 2 løsninger.

9 ± √117
------------   =   x2
     2

       9 ±√117
±√ ( -----------)  = x
            2

Er jeg på rette spor, eller ramte jeg ved siden af?

Findes der ingen lettere måde?

 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Din 2.-gradsligning er ikke korrekt.

Hvis man kalder den halve grundlinie for x, er g = 2x , og der skal gælde, at

x2 + h2 = 32, og at h·x = 3 ,

dvs h = 3/x, og dermed

x2 + 9/x2 = 9 , dvs

x4 -9x2 + 9 = 0 , og dermed

x2 = (9 ± √(81-36))/2 = (9 ±3√5)/2 ,

så der er to løsninger for den halve grundlinie, nemlig

x = √((9 +3√5)/2) og x = √((9 -3√5)/2) .

Eftersom

x2 + h2 = 32 og h·x = 3 , dvs.

x2 + h2 = 9 og h2·x2 = 9 ,

ser vi, at x2 og h2 er de to rødder i 2.-gradsligningen

z2 -9z +9 = 0  .

Derfor er de til de halve grundlinier

x = √((9 +3√5)/2) hhv. x = √((9 -3√5)/2)

hørende højder da

h = √((9 -3√5)/2) hhv. h = √((9 +3√5)/2)


Skriv et svar til: Ligebenet trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.