Matematik

Andengradsligning

17. september 2012 af Maksilkemi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

Jeg skal finde en side a og har brugt en af cosinusreletation men omskrevet den sådan her: a = 258*Cos(34)+sqrt(172^2-258^2*Sin(34)^2).. kan man godt dette? min ven siger dette er en andengradligning


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2012 af mathon

 

                              ...kunn vi få hele opgaveteksten?


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man benytter en cosinusrelation

b2 = a2 + c2 - 2ac·cos(B)

hvor man kender b, c og B, er det korrekt, at det er en 2.-gradsligning i a.


Svar #3
17. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Ja self :) 

Vi har en trekant ABC

b=172

c= 258

B=34

Jeg skal bestemme vinkel C som er stump og har gjort  dette:

 

Længden af siden a findes ved brug af en cosinusrelation  b^2  = a^2  + c^2  - 2 a c Cos(B)


2. gradsligningen løses for a

a = 258*Cos(34)+sqrt(172^2-258^2*Sin(34)^2) = 307.5381385

Vinkel A findes ved brug af en af cosinusrelation

 

Cos-1((172^2+258^2-307.5381385^2)/(258*(2*172)))=88.98750145

Vinkel C findes ved at sige
                        C = 180 - A - B

C = 180-88.98750145-34 = C = 57.01249855

Da C skal være stump må trekanten have 2 løsninger og derfor kan dette resultat ikke være det rigtige og derfor trækker siger vi C[2] = 180 - C

C[2] = 180-57.01249855 =  C[2] = 122.9875014


Men mit spørgsmål lyder om man kan omskrive cosinusrelationen som en andengradsligning, som jeg har gjort i starten?


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. september 2012 af mathon

 

                            b2 = a2 + c2 - 2ac·cos(B)

                            a2 - (2c·cos(B))·a + (c2-b2) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Når vinkel B er kendt og vinkel C er bestemt, kendes også vinkel A, hvorfor siden a bekvemt kan bestemmes af sinusrelationerne.

a / sin(A) = b / sin(B) , så

a = b · sin(A) / sin(B)


Svar #6
17. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Jamen jeg ved godt man kan finde det udfra sinus, men er min "metode" acceptabelt og overholder det de matematiske regler? nu tænker jeg mest på dette:

Længden af siden a findes ved brug af en cosinusrelation  b^2  = a^2  + c^2  - 2 a c Cos(B)


2. gradsligningen løses for a

a = 258*Cos(34)+sqrt(172^2-258^2*Sin(34)^2) = 307.5381385

er det jeg skriver rigtigt og kan man omskrive det som jeg har gjort?


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, fremgangsmåden er korrekt, men du skal så være omhyggelig med at vælge den rigtige løsning. Siden a må nødvendigvis være kortere end siden c, da vinkel C er stump.


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. september 2012 af mathon

 

                                           a2 - (2·258·cos(34º))·a + (2582-1722) = 0       a>0

                                                 a1 = 120,245         a2 = 307,538

trekanten har altså 2 løsninger
en stumpvinklet og en spidsvinklet løsning


Svar #9
17. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Nu bliver jeg forvirret, vil det sige det jeg har gjort er forkert? 


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Bestem vinkel C ud fra sinusrelationerne

sin(C) / c = sin(B) / b , så

sin(C) = sin(B) · c / b .

Det oplyses, at vinkel C er stump, så der er kun een løsning. Dernæst bestemmes a ud fra sinusrelationerne.


Svar #11
17. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

#8


 

Mathon det ved jeg godt, som jeg også angiver i min beregning, men da opgaven siger at C skal være stump, burde mine beregninger og løsning også være sande.. Men andersen11 synes jeg siger at a skal være kortere end c for at det skal være en stump? er forvirret 


Brugbart svar (1)

Svar #12
17. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Hvis det er oplyst, at vinkel C er stump, vil vinkel A være mindre end vinkel C, da der ikke er plads til mere end een stump vinkiel i en trekant. Derfor vil siden a være mindre end siden c, da der over for en større vinkel ligger en større side.


Svar #13
17. september 2012 af Maksilkemi (Slettet)

Hmm.. Er forvirret nu.. Kan du opskrive hvad jeg burde gøre efter din mening? altså kan du nedskrive alle de trin jeg gør? 


Brugbart svar (1)

Svar #14
17. september 2012 af mathon

 

                      a1 = 120,245

                      C1 = cos-1((a12+b2 -c2)/(2·a1·b)) = cos-1((120,2452+1722 - 2582)/(2·120,245·172)) = 123,0º

                      A1 = 180º - 123,0º - 34º = 23,0º

 

                      a2 = 307,538

                      C2 = cos-1((a22+b2 -c2)/(2·a2·b)) = cos-1((307,5382+1722 - 2582)/(2·307,538·172)) = 57,0º

                      A2 = 180º - 57,0º - 34º = 89,0º


Skriv et svar til: Andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.