Kemi

Reaktionskinetik

18. september 2012 af Sarah H. (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :-)

Jeg er i gang med en opgave omkring reaktionskinetik, hvor der er nogle opgave som jeg ikke kan finde ud af.

Håber, at der er nogen som kan hjælpe mig!

På forhånd tak!

 

Spørgsmålene:

1) Beregn til hvilken tid 95 % af S2O3^2- er blevet forbrugt?

Kender:

Hastighedskonstanten: 3 M^-1 * min^-1
Tid (Min)         [S2O3^2-] (M)
0                      0,0200
25                    0,0080 
66                    0,0040
316                  0,0010
646                  0,0005

 

2) Angiv reaktions typen?

Kender:

(C2H5)3N + CH3I ---> (C2H5)3NCH3 + I^-

 

3) Begrund, at reaktionen ikke kan være af 1 orden?

Kender:

I vandelige Fe^3+ - opløsninger foregår følgende reaktion:

2FeOH^2+ (aq) ----> Fe2(OH)2^4+ (aq)

Reaktionen er blevet undersøgt  ved 25 grader C, og sammenhørende værdier af halveringstider (T½) og koncentrationer af FeOH^2+ gengives her:

[FeOH^2+] 0,0100 M       0,0505 M     0,101 M
T½               0,222 s           0,044 s         0,022 s

 

4) Begrund, ud fra de opgivne data, at reaktionen er af 2 orden og angiv hastighedskonstanten?

Kender:

De samme oplysninger fra spørgsmål 3 (det overstående)      

 

5) Beregn hastighedskonstanten, k ved 900 K?

Kender:

2N2O (g) ----> 2N2 (g) + O2 (g)
                 <----

Reaktionen foregår ved 900 K med en begyndelseskoncentraion af dinitrogenoxid på 0,020 M. Det tager 4500 sek for, at halvere koncentraionen af dinitrogenoxid.

 

6) Beregn den tid der går, før 95 % af den oprindelige mængde dinitrogenoxid er nedbrudt?

Kender:

De samme oplysninger fra spørgsmål 5 (det overstående)

 

Håber virkelig, at der er nogen der kan hjælpe mig. :-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2012 af kuerten15

1)

Det er en anden-ordensreaktion, da enheden på hastighedskonstanten er M-1*min-1. Lad os sige, at c(start) = 1 M og hvis 95 % skal forbruges er c(slut) = 0,05 M.

1 / (0,05 M) - 1/(1 M) = 3 M-1*min-1 * t  <=>  t = 6,33 min.

 

2)

Det er en substitutionsreaktion.

 

3)

Du plotter x-aksen: tiden og y-aksen: ln(konc.). Hvis det ikke bliver en ret linje, så er det ikke en 1. orden.

 

4)

Du plotter x-aksen: tiden og y-aksen: 1/(konc.). Hvis det bliver en ret linje, så er det en 2. orden.

 

5)

2N2O (g) ----> 2N2 (g) + O2 (g) er en 0. ordens reaktion, dvs:

t½ = [konc.] / (2 * k)  <=>  k = [konc.] / (2 * t½) = 0,020 M / (2 * 4500 s) = 2,22 * 10^-6 M*s-1

 

6)

Det er stadig en 0. ordensreaktion. Lad os sige, at c(start) = 1 M og hvis 95 % skal forbruges er c(slut) = 0,05 M.

0,05 M = -2,22 * 10^-6 M*s-1 * t + 1 M  <=>  t = 427500 s = 7125 min = 118,8 t

 


Skriv et svar til: Reaktionskinetik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.