Kemi

Spørgsmål angående opløselighed.

20. september 2012 af christian0710 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvis opløselighed, S, for et stof betyder Antal mol der opløses pr Liter. Og hvis fx PbI2 Har en opløselighed på 6.3*10-4  som jo er mol I en liter. Hvad så hvis vi har dobbelt så meget PbL2 I én liter, fordobles opløseligheden så, eller er den konstant ligemeget hvor meget vi putter I?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2012 af mathon

               
           opløseligheden i samme volumen opløsningsmiddel med samme temperatur er konstant


Svar #2
20. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Okay, men er det rigtigt at sige "opløseligheden af et stof(fx PbI2)  er konstant og ændres ikke lige meget hvor mange mol af stoffet vi putter i en konstant volumen rent vand Og hvis vi ændrer volumen af vand så ændrer det ikke opløseligheden S af stoffet i vand?  Hvis man kan slå oplæseligheden op for stoffer, må det jo være ligemeget hvor meget af stoffet i har pr volumen vand ikke?


Mvh 

Christian 

 


Svar #3
20. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Jeg snakker forresten kun om saltes opløselighed her (glemte jeg lige at tilføje) 


Svar #4
20. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Jeg tænker hvis vi har rekationen PbI2 <----> Pb2++2I-          Så har vi jo et opløsningsprodukt Ksp , som fortæller noget om opløseligheden men hvad er sammenhængen? Ændrer opløselighedsproduktet sig, og ændrer opløseligheden sig for stoffet hvis vi putter mere af stoffet i vand? elelr hvis vi ændrer volumen? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. september 2012 af mathon

sammenhængen er:

når den molære
opløselighed af PbI2
er s
             er
                                                       PbI2 (s) <----> Pb2+ (aq)  +  2 I- (aq)
            molære koncentrationer      s                    s                 2s             
                                                       

                                              [Pb2+] • [I-]2 = Kop

                                              s • (2s)2 = Kop

                                              4s3 = Kop

                                                              s = (Kop / 4)1/3

 


Svar #6
20. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Okay, vil det sige hvis vi hælder mere vand i opløsningen bliver [Pb2+] • [I-]2 mindre og dermed Kop mindre? Jeg forstår bare ikke hvorfor at man kan slå opløselighedskonstanter op for salte hvis en ændring i volumen vand ændrer opløseligheds konstanten og opløseligheden. 


Svar #7
20. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Så hvis AgBr har opløselighedskonstanten (slået op)  Ksp = 5.0 x 10-13 er det så I én liter? så hivs jeg hælder mere vand I ændrer konstanten sig så? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. september 2012 af mathon

opløseligheden udtrykt i g/ 100 mL
beregnes

                         s = (Kop / 4)1/3  M)  = ( (8,49·10-9 M3) / 4 )1/3 = 0,001285 M

                         m/V = s·M = (0,001285 mol/L) · (461,01 g/mol) = 0,592 g/L = 59,2 mg / 100 mL

   
                        

                      
 


Svar #9
20. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Okay, så dvs at 0.001285 Mol opløses pr liter (også kaldt S)men men min spærgsmål er er det tal konstant, eller ændres det antal salt der kan opløses pr. liter hvis vi hælder mere vand (volumen) i opløsningen????


Svar #10
20. september 2012 af christian0710 (Slettet)

* mit spørgsmål. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. september 2012 af mathon

    

                   59,2 mg PbI2 for hver 100 mL opløsning

                   jo større opløsningsvolumen desto større opløst masse og omvendt


Svar #12
20. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Jeg tror måske vi snakker lidt forbi hinanden. Hvis opløseligheden, S,  Er  "antal mol der kan opløses pr liter" Er den så ikke en fastlagt. bestemt, konstant for det stof?  Hvis vi siger at S for et stof er 592 mg/L Dvs. her har jeg én liter med 592 mg opløst stof, og så har jeg 2 liter med 2*592 mg MEN. det ændrer vel ikke på den konstante værdi af s (opløseligheden) som fortæller hvor mange mg el mol der kan opløses pr én Liter.

 

Forstår du mit spørgsmål?? 

Jeg tænker mængden af volumen af vand ændrer vel ikke på det faktum at for dette stof gælder at der kan opløses 592mg pr Liter. 



 


Svar #13
20. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Er det ikke sådan at ordet "opløselighed" skal fortolkes? Og har stoffer ikke konstante opløseligheds konstanter? 


Svar #14
20. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Så hvis Vi putter et stoffet i10 Liter vand så har stoffet stadig en opløselighed på  592mg pr Liter. Ikke?


Svar #15
20. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Og omvendt hvis PbI2 Har en opløselighed på 6.3*10-4 så betyder det at så mange mol max kan opløses I en liter vand, uanset hvor mange mol af stoffet vi putter i vand. Ikke sant :-) 


Brugbart svar (1)

Svar #16
21. september 2012 af mathon

          
             det ligger jo i
                                       
                                 {s} mol / L =  2·{s} mol / (2 L)

             antal opløselige mol pr liter er konstant såvel som antal opløselige gram pr liter er det
              


Svar #17
21. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Super fedt!!!  Så ændrer opløseligheden sig Pr Liter heller ikke når vi fordobler volumen, fordi 2 og 2 går ud :D

Dvs. Det der ændrer på S, opløseligheden er blanding af koncentrationer med samme ioner, som i ligevægten, men ikke ændringer i volumen af vand.. 

Korrekt forstået? :) 
 


Skriv et svar til: Spørgsmål angående opløselighed.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.