Matematik

bevis for brøk + brøk

20. september 2012 af hendedenfortabte (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Hvordan beviser jeg at T1/N *T2/N = (T1+T2)/N

Sagt med andre ord jeg skal lave et bevis for det at lægge to brøker med fællesnævner sammen.

Jeg er elendig til beviser, så er der nogen som evt. kan prøve at forklare mig hvordan jeg gør det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2012 af mathon

nævneren kommer af at nævne hvad slags

tælleren komer af at tælle antal


                 t1         t2
                 ---   +   ---      t1 af slagsen N + t2 af samme slags = (t1 + t2) af slagsen N
                 N         N

hvorfor

                 t1         t2       t1 + t2
                 ---   +  ---  =   --------
                 N         N           N

 

             

 

    

 


Svar #2
20. september 2012 af hendedenfortabte (Slettet)

Ihh, mange tak:) men for lige at være sikker, er det så bare "beviset"?

for jeg har et papir hvorpå der står: 

Udregningen (T1/N + T2/N) * N = (T1/N * N) + (T2/N * N) = T1 +T2

Viser at (T1/N + T2/N) ganget med N giver T1 +T2. Altså er T1/N + T2/N =T1+ T2

Og det bevis har jeg lidt svært ved at forstå??

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2012 af mathon

 Folkeskolestof: 

   divisionsprøven
                                     hvis
                                               a / b = c ⇔ b·c = a

   eksempel
                                              12 / 4 = 3  fordi 4·3 = 12

 

#1
     er jo bare en sandsynliggørende "snakkefremstilling" og ikke et matematisk bevis


Svar #4
20. september 2012 af hendedenfortabte (Slettet)

Så når jeg nu er blevet bedt om at "bevise", kan jeg så godt bare forklare det du skrev i første indlæg?

 


Svar #5
20. september 2012 af hendedenfortabte (Slettet)

Så forstår jeg stadig ikke hvordan beviset skal se ud.

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2012 af mathon

 

            nej
                     Du skal godtgøre, at divisionsprøven er overholdt.
                     Division er defineret ud fra multiplikationen i divisionsprøven
                     som beskrevet ovenfor.

                  


Svar #7
20. september 2012 af hendedenfortabte (Slettet)

undskyld, men jeg forstår det stadig ikke. kan slet ikke se for mig hvordan beviset skal se ud


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. september 2012 af mette48 (Slettet)

Jeg synes du roder en del i det du skriver

T1/N *T2/N = (T1+T2)/N   dette er ikke korrekt ( gangetegn mellem brøkerne)

 

Viser at (T1/N + T2/N) ganget med N giver T1 +T2. Altså er T1/N + T2/N =T1+ T2

dette er heller ikke korrekt, Udregningen viser at (T1/N + T2/N)*N=T1+ T2

 

Et bevis burde ikke være nødvendigt (se #1)

skal du udlede en formel må det blive T1/N+T2/N = T1*1/N + T2*1/N =1/N*(T1+T2), hvor den fælles faktor (1/N) sættes uden for parentes


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. september 2012 af mathon

eksemplet
kan også formuleres

                                 12 / 4 = 3  hvis 4·3 = 12

overført
                                 t1 + t2             t1       t2              t1       t2
                                 ---------   =   --  +  --  hvis  ( --  +  -- ) • N = t1 + t2   hvilket jo er tilfældet
                                     N             N      N              N      N


Skriv et svar til: bevis for brøk + brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.