Matematik

ligningen for tangenten

23. september 2012 af hallomedmig (Slettet)

Hej jeg har en opgave der lyder
Bestem ligningen for tangenten til grafen for f i punktet (1,f(1)), når f(x)=0,5x2+3

Jeg har en form for "opskrift" med et eksempel, men forstår det simpelthen ikke, så håber der er nogen der gider at hjælpe. Her er hvad jeg har gjort
Røringspunktets x-koordinat er x0=1

f(1)=1+0,5+3 = 4,5

f'(x)=2*0,5x

f'(1)=2*0,5=1

indsætter i tangentens ligning y=f(x0)=f'(x0)(x-x0)

y=4,5+1(x+4,5)

y=1x+20,25

passer dette overhovdet????? :/


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2012 af peter lind

f(1) er forkert beregnet f(1) = 0,5*12 + 3

tangentens ligning er f(x0)+f'(x0)(x-x0)

Du glemmer minus tegnet i parentesen


Svar #2
23. september 2012 af hallomedmig (Slettet)

okay, ja kan godt se det med f(1), jeg får det så til 3,5 i stedet for 4,5.

hvad med det andet??

det er især det der med tangentens ligning jeg er meget usikker på!!

hvor og hvorfor skal der minus tegn???


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2012 af peter lind

Du har fundet for x0=1 at  f(x0) = f(1) = 3,5,    f'(x0) = f'(1) = 1.

Det sætter du så ind i tangentligningen:

y = f'(x0)(x-x0)+f(x0)


Svar #4
23. september 2012 af hallomedmig (Slettet)

og det giver 3,5...

?

jeg beklager, men jeg synes altså at det er svært, det med tangentens ligning...


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2012 af peter lind

Hvis du erstatter som angivet i #3 får du y = 1*(x-1) + 3,5


Skriv et svar til: ligningen for tangenten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.