Matematik

Hjælp til at bestemme fortegn til funktion.

23. september 2012 af slans1234 (Slettet)

Figuren viser grafen for funktionen:

f(x)=ax^2+bx+c

bestem ud fra grafen fortegnet for hvert af tallene a, b og c?

Jeg ønsker at få det forklaret det grundigt, om der en som har tid til det? 

a kan det passe at den er positiv da grafen er en "glad"? og rødderne vender op ad.

 

grafen har jeg vedhæftet på en fil :)

Vedhæftet fil: opgave 1007.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er ikke rødderne, der vender opad, det er grenene på parabelen. Det er korrekt, at a > 0 .

Prøv at udregne f(0) og se, om du kan bestemme fortegnet for en koefficient ud fra det.

Benyt, at toppunktets x-koordinat er xT = -b/(2a) . Når man kender fortegnet for a og kan aflæse fortegnet for xT, kan man bestemme fortegnet for b.


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. september 2012 af Snick (Slettet)

a er positiv når grenene på parablen vender opad

b betegner hældningskoefficienten af tangenten i x = 0

c betegner skæringspunktet med y-aksen


Svar #3
23. september 2012 af slans1234 (Slettet)

er virkelig forvirret, kan i uddybe det, det er virkelig noget nyt for mig, og prøvet at få mening i det i skriver, men kan ikke få sammenhænget i det? 
:/

hvordan kan jeg benytte min top-formel til at udregne når jeg ikke har nogen tal til at kunne indsætte? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Da grenene vender opad, er a > 0. Man aflæser, at toppunktet er til højre for y-aksen, så xT > 0 . Af

xT = -b/(2a) 

ser man så at -b > 0 , så der må gælde b < 0 .


Svar #5
23. september 2012 af slans1234 (Slettet)

okay er det her så rigtigt:

a= posetiv, da a > 0

b= d > 0, da der er to skærringspunkter med x-aksen.

c= skæringspunktet med y-aksan, altså y=c, men ved ikke hvad jeg skal skrive? eller aflæse? det er også det sammen skærringspunkt for P ogQ eller hvad? er virkelig lost

 

og er der virkelig sådan man besvare opgaven? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Koefficienten b er ikke lig med d . Koefficienten b's fortegn har ikke noget med antallet af rødder at gøre. Læs i stedet svaret i #4.

Man ser af figuren, at grafen for f skærer y-aksen på dens positive del, så c > 0 .


Svar #7
23. september 2012 af slans1234 (Slettet)

okay mange tak Andersen11, du har været til stor hjælp ;) 

 


Skriv et svar til: Hjælp til at bestemme fortegn til funktion.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.