Matematik

Diffenrentialregning

23. september 2012 af thomasni (Slettet) - Niveau: A-niveau

Lav f (x) = x2 - 4x - 1

På grafen nedenfor ses 2 tangenter i røringspunkterne, hvor førstekordinaterne er henholdsvis x=1 og x=2. Bestem ved beregning ligningerne for disse 2 tangenter. 

 

Jeg fatter ingenting o.O 

 

Jeg har virkelig brug for hjælp til den her. 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) har ligningen

y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0)

Benyt dette for hvert af punkterne x0 = 1 og x0 = 2 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2012 af placebo321 (Slettet)

Differentier funktionen

f '(x) = αt = 2x - 4

Herved haves udtrykket for tangentens hælding i ethvert punkt x0 på grafen. Tangentens ligning er

y = f '(x)*(x-x0) + f(x0)

Du har givet to røringspunkter i opgaven, hvorfor ligningerne findes ved indsættelse i ovenstående ligning


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2012 af mette48 (Slettet)

g1(x)=ax+b       g1(x) er tangent 1

find a=f'(x) og indsæt x=1

Find f(1) og indsæt (1,f(1)) i g1(x) isoler b

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det skal være f '(x0) , der indgår i tangentligningen, ikke f '(x) .


Svar #5
23. september 2012 af thomasni (Slettet)

??


Svar #6
23. september 2012 af thomasni (Slettet)

Kan i ikke bare skrive facit, så jeg har nået at gå ud fra... Jeg har nemlig mange af de samme slags opgaver


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. september 2012 af nielsenHTX

#6 der er 3 ting der skal bestemmes

f '(x)  , f '(x0) og f(x0)

og så skal du indsætte i den angivne ligningen.

Du kan prøve herinde så er der nok en som vil kigge det efter og se om det er rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Så er det da en god ide at du prøver selv. Du har fået hele fremgangsmåden beskrevet i detaljer på flere forskellige måder. Du skal starte med at differentiere den opgivne funktion og så beregne nogle funktioneværdier og til sidst indsætte dem i tangentligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. september 2012 af mette48 (Slettet)

Tilslutter mig helt #8

Lad os se hvor langt du selv kommer, så hjælper vi dig gerne videre.


Svar #10
23. september 2012 af thomasni (Slettet)

Jamen, jeg ved slet ik hvor jeg skal starte?


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Så start med at læse fremgangsmåderne i #1, #2 eller #3. Hvad forstår du ikke her?


Svar #12
23. september 2012 af thomasni (Slettet)

Hvad jeg skal starte med at gøre? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du skal starte med at differentiere funktionen f(x) = x2 - 4x - 1 , som det også er nævnt i #8.


Svar #14
23. september 2012 af thomasni (Slettet)

Det gir f^'(1) = 2*1+4 = 6  


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Nej, det er ikke korrekt. Start med at beregne f '(x) .


Svar #16
23. september 2012 af thomasni (Slettet)

Jeg gir op..... :( Fatter ingenting !


Svar #17
23. september 2012 af thomasni (Slettet)

Vil du så i det mindste ik vise mig hvordan jeg differenciere ligningen? 


Brugbart svar (0)

Svar #18
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det er ikke en ligning, men en funktion, der skal differentieres.

Funktionen er f(x) = x2 - 4x - 1 .

Benyt den generelle formel

(a·xn)' = a·n·xn-1

på hvert led i funktionen.


Skriv et svar til: Diffenrentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.