Kemi

PH-værdi

24. september 2012 af Juliane27 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Er der nogen der kan fortælle mig, hvorfor der er grænser for hvor stor og lille PH-værdi man kan få?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2012 af mathon

     hvis du forestiller dig 1 L vand tilført en mængde stærk syre, så samtlige vandmolekyler
     danner H3O+

         har du
                     [H3O+] = cH2O = (m/M) / V = (1000 g)/(18,02 g/mol) / (1 L) = 55,5 M

                     pH = -log([H3O+]) = -log(55,5) = -1,74

og ved 25ºC
                     pOH = 14 - pH = 14 - (-1,74) = 15,74

 

 

     hvis du forestiller dig 1 L vand tilført en mængde stærk base, så samtlige vandmolekyler
     danner OH-

         har du
                     [OH-] = cH2O = (m/M) / V = (1000 g)/(18,02 g/mol) / (1 L) = 55,5 M

                     pOH = -log([OH-]) = -log(55,5) = -1,74

og ved 25ºC
                     pH = 14 - pOH = 14 - (-1,74) = 15,74


                       


Svar #2
26. september 2012 af Juliane27 (Slettet)

Det giver mening :)


Svar #3
28. september 2012 af Juliane27 (Slettet)

Skal de så begge give det samme?


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. september 2012 af mathon

svaret på

         "...er der grænser for, hvor stor og lille pH-værdi man kan få?"

    er:

              det teoretiske pH-interval
              i vandig opløsning
              er
                                                -1,74 ≤ pH ≤ 15,74

og
      "...hvorfor..."

             som forklaret ovenfor

 

den stærkeste syre, som kan eksistere i vandig opløsning
            er således
                             H3O+

den stærkeste base, som kan eksistere i vandig opløsning
            er således
                             OH-
 
 
                      


Skriv et svar til: PH-værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.