Kemi

Udledning af pH=1/2*(pKs-log(C))

24. september 2012 af pretty2710 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg ved at formlen pH=1/2*(pKs-log(C)) kan bruges ved svage syrer, men jeg skal desværre udlede fomlen for at bruge den, da min instruktor ikke tror på mig.

Så hvordan er den formlen kommet frem?


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2012 af mathon

 

   for en monohydron svag syre HB
                    haves

                                                      HB (aq)   +   H2O (l)   <--->   B- (aq)   +   H3O+ (aq)   
molære koncentrationer i ligevægt       (1-α)•cs                                 α•cs           α•cs              0<α<1

        og

                                                [B- (aq)] • [H3O+ (aq)] / [HB (aq)]  =  Ks    
 som ved indsættelse giver
                                                 α•cs•α•cs / ((1-α)•cs)  =  Ks

                                                                 cs•α2 / (1-α)  = Ks

som hvis α<<0,05 og pH kun regnes med én decimal
kan approksimeres til

                                                                 cs•α2 / 1  = Ks

 

hvoraf 
                                                α = (Ks / cs)1/2

                                                α•cs = [H3O+] = (Ks • cs)1/2

                                                log([H3O+]) = (1/2)•log(Ks • cs)

                                                log([H3O+]) = (1/2)•(log(Ks) + log(cs))

                                                -log([H3O+]) = (1/2)•(-log(Ks) - log(cs))


                                                pH = (1/2)•(pKs - log(cs))

 

                                               

 


Svar #2
25. september 2012 af pretty2710 (Slettet)

tak  ^^


Skriv et svar til: Udledning af pH=1/2*(pKs-log(C))

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.