Matematik

Dm(f) og Vm(f) hjælp!!:)

26. september 2012 af mathiasvinther (Slettet) - Niveau: C-niveau

Opgave 1 

For graferne  f  og  g  ovenfor skal angives:

a) Dm(f) og Vm(f)

b) Dm(g) og Vm(g)

c) Monotoniintervaller for f og for g.

 


Dernæst angives værdierne:

d) f (0)  og  f (4)

e) g (– 1) , og  g ( 3,5)

 


og endelig aflæses løsningerne til ligningerne:

f) f (x) = 3,5

g) g(x) = 0

h) f (x) = g(x)

 

Kan ikke ikke give mig et hint om hvordan man udregner det. Er fuldstændigt lost): 

Der er vedlagt et ex-ark:)

Vedhæftet fil: Afleveringssæt nr 3.doc

Brugbart svar (1)

Svar #1
26. september 2012 af johhnyhansen (Slettet)

Er det det hele, du skal bruge hjælp til?

Hvis du ikke ved, hvad Dm(f) og Vm(f) betyder, så kan jeg i hvert fald sige, at de er henholdsvis definitionsmængden for f og værdimængden for f.

Definitionsmængden er alle de x-værdier, i hvilke funktionen er defineret. For eksempel kan du se, at funktionen g ikke er defineret i x=5 (da grafen ikke når så langt).

Værdimængden angiver de y-værdier, funktionen kan antage. For eksempel kan du se, at y=8.5 ikke er en del af værdimængden for funktionen g, da grafen ikke når så højt op.

På denne måde kan du på grafen aflæse, hvad definitionsmængden og værdimængden er for hver af de to funktioner. De skrives ofte op som intervaller: fx kunne definitionsmængden være givet ved x-intervallet [2 ; 10] (hvor 2 og 10 så er x-værdier).

Når du skal aflæse f(0), går du op fra x=0 (dvs. x-aksens midtpunkt) indtil du rammer grafen for f. Ved dette punkt aflæser du så y-værdien for x=0, som så er f(0). Tilsvarende for f(4), g(-1) osv.

Når du skal aflæse løsningen til ligningen f(x)=3,5 skal du se på y-aksen og finde det punkt hvor der står 3,5. Herefter bevæger du dig vandret hen, indtil du er ved et punkt på grafen for f. Dernæst aflæser du x-værdien på x-aksen, ved at gå ned fra punktet.

Når du skal løse f(x)=g(x) skal du finde en x-værdi, hvor grafen for f og g skærer hinanden. Det kan jeg så afsløre lader til at være i x=0. Så x=0 er løsningen til ligningen f(x)=g(x).

Håber dette hjælper.

 

EDIT: Jeg glemte lige at nævne hvad monotoniintervallerne er. Det er de x-intervaller, i hvilke en funktion er stigende eller aftagende. Fx kan du se, at funktionen f er aftagende hele tiden, så der kan du bare nævne, at funktionen f er aftagende for alle definerede x. Med funktionen g er det lidt sværere. Der skal du først finde det x-interval hvor grafen er stigende, så det interval hvor den er aftagende, og til sidst det interval hvor den er stigende igen. For eksempel er funktionen g stigende i x-intervallet ]-4 ; -1.5] (ca.).


Svar #2
26. september 2012 af mathiasvinther (Slettet)

øhm jeg ved godt hvordan man skal gøre hen, men er i tvivl om hvad resultatet er, derfor ville det være skønt hvis jeg kunne få noget at forholde mig til:) håber ikke det er for meget forlangt. 

Det her er virklig ikke mig:/


Svar #3
26. september 2012 af mathiasvinther (Slettet)

kan det her passe så?: 

a)
Dm(f) = ]-4;4]
Vm(f) = [-1;5[

a)
Dm(f) = ]-4;4]
Vm(f) = [-1;5[


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2012 af johhnyhansen (Slettet)

Ja, det ser ud til at passe. Og nej, jeg gider ikke bare sige facit. Pointen er jo at du skal lære selv at finde frem til facit.


Skriv et svar til: Dm(f) og Vm(f) hjælp!!:)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.